Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier na ontmoeting Zelenski: Oekraïne moet zegevieren

Britse premier na ontmoeting Zelenski: Oekraïne moet zegevieren

LONDEN (ANP) - De Britse regering wil dit jaar een beslissende militaire overwinning zien op het slagveld in Oekraïne. Premier Rishi Sunak zei na een gesprek met de president Volodimir Zelenski dat zijn land Oekraïne zal blijven steunen om dat doel te halen, melden Britse media.

Zelenski sprak Sunak in Londen gekleed in groen uniform. Later woensdag ontmoet hij koning Charles en ook houdt hij een toespraak in het parlement. Het is pas zijn tweede buitenlandse reis sinds het begin van de oorlog bijna een jaar geleden.

"Het Verenigd Koninkrijk was een van de eersten die Oekraïne te hulp schoot", zei Zelenski op sociale media. Hij voegde daarna toe dat hij het Britse volk "persoonlijk wilde bedanken".

Trainingsprogramma uitgebreid

De Britse regering kondigde aan training aan te gaan bieden aan Oekraïense straaljagerpiloten en mariniers. De uitbreiding van het trainingsprogramma duidt op een verschuiving, nadat Londen eerder had gezegd dat het "niet praktisch" was om vliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

"De agressie van Vladimir Poetin mag op geen enkele manier als succesvol worden gezien en daarom hebben we onze militaire steun aan Oekraïne versneld en uitgebreid", zei Sunak. Zijn regering kondigde ook nieuwe sancties aan tegen organisaties waarop het Russische leger leunt.

Zelenski bracht in december een bezoek aan de Verenigde Staten. De Oekraïense president brengt naar verluidt donderdag een bezoek aan Brussel.

Meer uit Buitenland

VS trekken vliegdekschip terug uit Rode Zee, ontkennen aanval

SANAA (ANP) - De Verenigde Staten hebben vliegdekschip de USS Dwight D. Eisenhower teruggetrokken uit de Rode Zee. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM liet zaterdag weten dat het schip en zijn bemanning al onderweg is naar de VS.

1 uur geleden
Sunday Times: nog een onderzoek in gokaffaire Conservatieve Partij

LONDON (ANP) - De Britse goktoezichthouder doet volgens The Sunday Times onderzoek naar nog een medewerker van de Britse Conservatieve Partij. Chief data officer Nick Mason zou geld hebben ingezet op de datum van de verkiezingen. Eerder deed campagnechef van de partij Tony Lee al een stap terug vanwege soortgelijke beschuldigingen.

2 uur geleden
Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

TEL AVIV (ANP/DPA) - Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas vasthoudt. Veel demonstranten riepen dat ze de gijzelaars "levend, levend...en niet in lijkenzakken" terug wilden zien. Ze riepen ook om nieuwe verkiezingen.

6 uur geleden
Macron en Jordaanse koning bijeen voor onmiddellijk bestand Gaza

PARIJS (ANP/AFP) - De Jordaanse koning Abdullah II en zijn vrouw lunchen maandag in Parijs met president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte. Het gespreksonderwerp is "de extreme urgentie van een staakt-het-vuren in Gaza". Volgens een verklaring van het Elysée-paleis is er geen tijd meer te verliezen om een bestand te bereiken en op grote schaal humanitaire hulp te leveren aan de Palestijnen.

7 uur geleden
Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

10 uur geleden
Nieuw-Caledonische leider moet in Frankrijk proces afwachten

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Nieuw-Caledonische onafhankelijkheidsleider Christian Tein moet in een Franse gevangenis zijn proces afwachten. Dat zei zijn advocaat Pierre Ortent. Tein wordt samen met de woordvoerster van zijn onafhankelijkheidsbeweging CCAT, Brenda Wanabo, naar Frankrijk overgebracht.

10 uur geleden
Ten minste twee doden bij Russische aanval op Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Bij een Russische aanval met bommen op de Oekraïense stad Charkiv in de noordoostelijke grensregio met Rusland, zijn zaterdag minstens drie mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt, meldden lokale autoriteiten.

12 uur geleden