Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier krijgt onderzoeksrapport over 'partygate' snel

Britse premier krijgt onderzoeksrapport over 'partygate' snel

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson krijgt het officiële onderzoeksrapport over mogelijke schendingen van coronaregels tijdens bijeenkomsten van hem en/of zijn medewerkers snel, melden Britse media. Media en politiek zijn in de ban van 'partygate'. Het is een schandaal waarbij net als elders bewindslieden de strenge coronaregels die ze afkondigden zelf niet zo nauw zouden hebben opgevolgd.

Johnson ligt onder vuur door een reeks borrels feestjes en bijeenkomsten tijdens lockdowns in de regeringscentra in Londen, met name in en rond de ambtswoning aan Downing Street 10.

Er is een naar verluidt onafhankelijk onderzoek naar gestart door een topambtenaar en het resultaat zou elk moment aan de premier kunnen worden overhandigd. De politie in Londen onderzoekt zeker acht schendingen van de lockdownregels ondertussen ook. Die zou op beperking van de gepubliceerde inhoud of uitstel van de publicatie hebben aangedrongen, maar de politie heeft dit laat op vrijdag tegengesproken. Ze heeft naar eigen zeggen om informatie uit het rapport gevraagd en niet gevraagd het rapport te wijzigen of uit te stellen.

De publicatie van het rapport van topambtenaar Sue Gray over de al of niet gerechtvaardigde borrels en feestjes van de premier wordt nu komende week verwacht. Maar Britse media blijven ervan overtuigd dat informatie die het politieonderzoek zou schaden, vooralsnog niet in het rapport voor iedereen te lezen zal zijn. De oppositie en een deel van Johnson eigen conservatieve partij vinden al dat hij moet aftreden. Johnson zelf zegt dat de regels zijn nageleefd.

Meer uit Buitenland

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

1 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

3 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

5 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

5 uur geleden
The Telegraph: Joe Biden niet naar kroning Charles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende maand hoogstwaarschijnlijk niet naar de kroning van koning Charles. Bronnen zeggen tegen The Telegraph dat hij "niet wordt verwacht" en dat er in zijn plaats een delegatie wordt gestuurd. Mogelijk komt Bidens vrouw Jill wel naar Londen.

6 uur geleden
Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

9 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

12 uur geleden