Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier krijgt onderzoeksrapport over 'partygate' snel

Britse premier krijgt onderzoeksrapport over 'partygate' snel

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson krijgt het officiële onderzoeksrapport over mogelijke schendingen van coronaregels tijdens bijeenkomsten van hem en/of zijn medewerkers snel, melden Britse media. Media en politiek zijn in de ban van 'partygate'. Het is een schandaal waarbij net als elders bewindslieden de strenge coronaregels die ze afkondigden zelf niet zo nauw zouden hebben opgevolgd.

Johnson ligt onder vuur door een reeks borrels feestjes en bijeenkomsten tijdens lockdowns in de regeringscentra in Londen, met name in en rond de ambtswoning aan Downing Street 10.

Er is een naar verluidt onafhankelijk onderzoek naar gestart door een topambtenaar en het resultaat zou elk moment aan de premier kunnen worden overhandigd. De politie in Londen onderzoekt zeker acht schendingen van de lockdownregels ondertussen ook. Die zou op beperking van de gepubliceerde inhoud of uitstel van de publicatie hebben aangedrongen, maar de politie heeft dit laat op vrijdag tegengesproken. Ze heeft naar eigen zeggen om informatie uit het rapport gevraagd en niet gevraagd het rapport te wijzigen of uit te stellen.

De publicatie van het rapport van topambtenaar Sue Gray over de al of niet gerechtvaardigde borrels en feestjes van de premier wordt nu komende week verwacht. Maar Britse media blijven ervan overtuigd dat informatie die het politieonderzoek zou schaden, vooralsnog niet in het rapport voor iedereen te lezen zal zijn. De oppositie en een deel van Johnson eigen conservatieve partij vinden al dat hij moet aftreden. Johnson zelf zegt dat de regels zijn nageleefd.

Meer uit Buitenland

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

1 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

2 uur geleden
Zelensky na twee jaar oorlog: we zullen winnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie in Oekraïne begon.

5 uur geleden
VK: tot nu toe 350.000 Russen gewond of gedood in Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie.

6 uur geleden
Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

6 uur geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

7 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

7 uur geleden