Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier: koningin Elizabeth zit weer achter haar bureau

Britse premier: koningin Elizabeth zit weer achter haar bureau

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse koningin Elizabeth werkt vrijdag weer aan haar bureau, nadat ze de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis had doorgebracht. Dat meldde de Britse premier Boris Johnson. "Ik stuur haar onze allerbeste wensen" zei Johnson. Elizabeth houdt vrijdag volgens Buckingham Palace rust en houdt zich uitsluitend bezig met "lichte taken". De ziekenhuisopname was voor "inleidend onderzoek" waarmee wordt gesuggereerd dat meer onderzoek nodig is. Eerder deze week moest de koningin plotseling afzien van een bezoek aan Noord-Ierland.

Ze heeft zo media laten schrikken. Haar gelijknamige moeder is 101 jaar oud geworden, maar Britse media zijn toch alvast gaan kijken wat er gebeurt als de 95-jarige koningin overlijdt. Daar ligt zoals gebruikelijk een draaiboek voor klaar. In het geval van Elizabeth heet dat Operation London Bridge. De overleden vorstin wordt volgens de plannen op de tweede dag na haar dood naar Buckingham Palace overgebracht en vanaf de zesde dag drie dagen opgebaard in Westminster Hall, onderdeel van de parlementsgebouwen.

Het scenario voor haar in april overleden man, prins Philip, heette Operation Forth Bridge. Die naam sloeg op een brug naar een nieuw leven en op de negentiende-eeuwse beroemde spoorbrug ten westen van Edinburgh over de rivier Forth. Hij was ook hertog van Edinburgh. Met de draaiboeken voor het overlijden van 'royals' zijn ook discreet oefeningen gehouden. De moeder van Elizabeth II bereikte zo'n hoge leeftijd dat het draaiboek voor haar overlijden, Operation Tay Bridge, meer dan twintig keer was geoefend voor ze overleed in 2002.

Draaiboek

Het draaiboek concentreert zich op tien dagen, van de dood van de koningin tot de begrafenis. Het koninklijk huis brengt het nieuws zelf met een boodschap aan het publiek. Maar de premier, betrokken ambtenaren en vooraanstaande media krijgen al eerder gecodeerde aankondigingen. Het parlement staakt de bezigheden en het wordt verwacht dat iedereen zich tien dagen lang niet druk maakt over politieke kwesties. Het draaiboek bevat veel details over bijvoorbeeld hoe er moet worden omgegaan met de stroom van honderdduizenden die worden verwacht in de hoofdstad als Elizabeth drie dagen wordt opgebaard in Westminster Hall.

Troonopvolger Charles spreekt de bevolking op de dag van de bekendmaking van het overlijden om 18.00 uur toe. Hij wordt de dag daarna volgens de planning om 10.00 uur officieel door een reeks hoogwaardigheidsbekleders tot nieuwe koning uitgeroepen. Charles ontvangt de premier en diens kabinet in de middag en maakt vervolgens voor de begrafenis van zijn moeder een reis door het land.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

3 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

8 uur geleden