Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier: koningin Elizabeth zit weer achter haar bureau

Britse premier: koningin Elizabeth zit weer achter haar bureau

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse koningin Elizabeth werkt vrijdag weer aan haar bureau, nadat ze de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis had doorgebracht. Dat meldde de Britse premier Boris Johnson. "Ik stuur haar onze allerbeste wensen" zei Johnson. Elizabeth houdt vrijdag volgens Buckingham Palace rust en houdt zich uitsluitend bezig met "lichte taken". De ziekenhuisopname was voor "inleidend onderzoek" waarmee wordt gesuggereerd dat meer onderzoek nodig is. Eerder deze week moest de koningin plotseling afzien van een bezoek aan Noord-Ierland.

Ze heeft zo media laten schrikken. Haar gelijknamige moeder is 101 jaar oud geworden, maar Britse media zijn toch alvast gaan kijken wat er gebeurt als de 95-jarige koningin overlijdt. Daar ligt zoals gebruikelijk een draaiboek voor klaar. In het geval van Elizabeth heet dat Operation London Bridge. De overleden vorstin wordt volgens de plannen op de tweede dag na haar dood naar Buckingham Palace overgebracht en vanaf de zesde dag drie dagen opgebaard in Westminster Hall, onderdeel van de parlementsgebouwen.

Het scenario voor haar in april overleden man, prins Philip, heette Operation Forth Bridge. Die naam sloeg op een brug naar een nieuw leven en op de negentiende-eeuwse beroemde spoorbrug ten westen van Edinburgh over de rivier Forth. Hij was ook hertog van Edinburgh. Met de draaiboeken voor het overlijden van 'royals' zijn ook discreet oefeningen gehouden. De moeder van Elizabeth II bereikte zo'n hoge leeftijd dat het draaiboek voor haar overlijden, Operation Tay Bridge, meer dan twintig keer was geoefend voor ze overleed in 2002.

Draaiboek

Het draaiboek concentreert zich op tien dagen, van de dood van de koningin tot de begrafenis. Het koninklijk huis brengt het nieuws zelf met een boodschap aan het publiek. Maar de premier, betrokken ambtenaren en vooraanstaande media krijgen al eerder gecodeerde aankondigingen. Het parlement staakt de bezigheden en het wordt verwacht dat iedereen zich tien dagen lang niet druk maakt over politieke kwesties. Het draaiboek bevat veel details over bijvoorbeeld hoe er moet worden omgegaan met de stroom van honderdduizenden die worden verwacht in de hoofdstad als Elizabeth drie dagen wordt opgebaard in Westminster Hall.

Troonopvolger Charles spreekt de bevolking op de dag van de bekendmaking van het overlijden om 18.00 uur toe. Hij wordt de dag daarna volgens de planning om 10.00 uur officieel door een reeks hoogwaardigheidsbekleders tot nieuwe koning uitgeroepen. Charles ontvangt de premier en diens kabinet in de middag en maakt vervolgens voor de begrafenis van zijn moeder een reis door het land.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

4 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

6 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

8 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

8 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

9 uur geleden