Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier Johnson wil olie en gas blijven winnen in Noordzee

Britse premier Johnson wil olie en gas blijven winnen in Noordzee

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson wil olie en gas blijven winnen in de Noordzee om de stijgende kosten van het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Ook roept Johnson energiebedrijven op te blijven investeren in fossiele brandstoffen.

"Ik denk niet dat we fossiele brandstoffen volledig de rug kunnen toekeren", zei Johnson in een interview met Bloomberg TV. "Het Verenigd Koninkrijk heeft eigenlijk een bloeiende sector in het noordoosten van Schotland. Die is heel belangrijk en dat moeten we volhouden."

In zijn streven om de kosten van energie te verlagen door het aanbod te vergroten, benadrukte Johnson ook het belang van verdere investeringen in groene technologie en duurzame energiebronnen. "Om de inflatie op middellange termijn aan te pakken, moet je problemen aan de aanbodzijde oplossen", zei hij. "Dus we hebben de energiebedrijven nodig om wat meer in fossiele brandstoffen te investeren, maar we hebben ook het hele land nodig om te investeren in meer duurzame energie."

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak kondigde donderdag een extra belasting aan van 25 procent op de winsten van Britse olie- en gasproducenten. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om consumenten te helpen hun torenhoge energierekeningen te betalen.

Om ervoor te zorgen dat energiebedrijven wel blijven investeren in fossiele brandstoffen bevat het plan ook een voorstel van een nieuwe investeringsaftrek van 80 procent. Dat betekent dat energiebedrijven het bedrag dat ze betalen kunnen verminderen als ze nieuwe investeringen doen. De Britse regering breekt daarmee een belofte die werd gedaan tijdens de klimaattop COP26 vorig jaar in Glasgow, om de productie van fossiele brandstoffen niet te subsidiëren.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

5 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

6 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

11 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

13 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

15 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

17 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

19 uur geleden