Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier Johnson bezoekt Oekraïne dinsdag

Britse premier Johnson bezoekt Oekraïne dinsdag

KIEV (ANP) - De Britse premier Boris Johnson zal dinsdag naar Kiev afreizen voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over de toenemende spanningen met Rusland.

"Het is het recht van iedere Oekraïner om zelf te bepalen hoe hij of zij geregeerd wil worden", zegt Johnson in een verklaring. "Als een vriend en democratische partner zal het Verenigd Koninkrijk de soevereiniteit van Oekraïne verdedigen tegenover degenen die het willen vernietigen." De premier waarschuwt Rusland in de verklaring om zich terug te trekken en de dialoog aan te gaan, "zodat er een diplomatieke oplossing kan worden gezocht en er voorkomen kan worden dat er slachtoffers vallen".

Johnson maakte vorige week al bekend plannen te hebben om naar de regio af te reizen. Ook is hij van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren. Wanneer dat gesprek plaatsvindt is nog niet bekend.

De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Volgens het Westen zijn er plannen voor een invasie. Rusland ontkent dat, maar komt wel met eisen om de situatie te de-escaleren. De Russen willen dat NAVO-troepen Oost-Europa verlaten en de belofte dat Oekraïne nooit lid kan worden van het militaire samenwerkingsverband. De NAVO en de Verenigde Staten hebben deze eisen verworpen. Groot-Brittannië heeft al eerder gewaarschuwd voor strenge sancties in het geval Rusland Oekraïne binnenvalt.

Dinsdag staat ook een telefonisch gesprek tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken gepland. Voorafgaand aan dat gesprek meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag dat Rusland schriftelijk heeft gereageerd op een voorstel van de VS om de situatie te de-escaleren. Dat voorstel was op zijn beurt een reactie op de eisen van Rusland. Wat er in de Russische reactie staat is niet openbaar gemaakt.

Meer uit Buitenland

Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

44 minuten geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

1 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

2 uur geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

2 uur geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

3 uur geleden
Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

CAÏRO (ANP/RTR) - Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

3 uur geleden