Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse premier in kleurrijke toespraak VN: klimaat op keerpunt

Britse premier in kleurrijke toespraak VN: klimaat op keerpunt

WASHINGTON (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft woensdagavond (lokale tijd) in een kleurrijke toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) gezegd dat de geplande klimaattop in Glasgow over 40 dagen "een keerpunt voor de mensheid" moet worden. Het is tijd voor de wereld om "op te groeien" en klimaatverandering serieus te nemen, zei Johnson.

"We moeten gehoor geven aan de waarschuwingen van de wetenschap. Neem Covid-19 als een voorbeeld: alle sombere voorspellingen bleken uit te komen", aldus de Britse premier, die de aandacht probeerde te trekken door Kermit de Kikker in zijn toespraak te verwerken. "Die muppet had het niet bij het rechte eind toen hij zei dat het niet eenvoudig is om groen te zijn", vertelde Johnson. "Het is eenvoudig, lucratief en de juiste keuze."

"Deze wereld - een kostbare blauwe bol met het oppervlakte van een eierschaal en een vleugje atmosfeer - is geen onverwoestbaar stuk speelgoed, we kunnen ons er niet naar hartenlust tegenaan blijven werpen", vertelde de premier. "We maken deze prachtige planeet feitelijk onbewoonbaar, niet alleen voor ons maar ook voor vele andere soorten."

De klimaattop van de Verenigde Naties, de zogenoemde COP26 die later dit jaar in de Schotse stad Glasgow wordt gehouden, zal volgens Johnson "een keerpunt" worden. Wereldleiders zijn in staat tot "geweldige verandering" en de Britse premier noemde een aantal actiepunten die hij ondersteunt, zoals het volledig links laten liggen van kolencentrales in de komende decennia.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

20 minuten geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

27 minuten geleden
Oekraïne meldt 'succesvolle' aanval op Russische basis op de Krim

KYIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een "succesvolle operatie".

1 uur geleden
Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

4 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

5 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

5 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

6 uur geleden