
Britse popsterren waarschuwen voor toekomst muziekindustrie
LONDEN (ANP/AFP) - Zo'n 1500 Britse popmuziekgroepen en -sterren waaronder The Rolling Stones, Paul McCartney en Ed Sheeran maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de livemuziekbranche. De roemruchte Britse scene dreigt ten onder te gaan aan de coronacrisis, vrezen de topartiesten. Ze willen actie zien van de Britse regering.
De ondertekenaars van de gezamenlijke brief - waaronder ook Coldplay, Eric Clapton, Sam Smith, Rod Stewart, Liam Gallagher, Iron Maiden en Dua Lipa - benadrukken richting minister van Cultuur Oliver Dowden dat de Britse popmuziekindustrie per jaar goed is voor zo'n 4,5 miljard pond (5 miljard euro) en 210.000 banen biedt. "Het is een van de grootste sociale, culturele en economische successen van het Verenigd Koninkrijk in het afgelopen decennium", aldus de muzikanten.
"Nu er geen einde in zicht is van afstandsregels, en er geen financiële steun van de overheid is, ziet de toekomst van concerten, festivals en de honderdduizenden mensen die in de branche werken er slecht uit." Volgens de ondertekenaars is overheidssteun van cruciaal belang voor het voorkomen van een golf van faillissementen in de internationaal toonaangevende Britse popscene.
De artiesten willen een duidelijke planning voor het heropenen van poppodia zonder afstandsregels en overheidssteun in de vorm van een betaalde verlofregeling voor werknemers. Voormalig Oasis-frontman Liam Gallagher: "Fantastische optredens zijn er niet zonder fantastische teams achter de schermen. Zij komen allemaal zonder werk te zitten tenzij wij weer kunnen gaan doen waar we van houden."
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".
51 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.
56 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.
3 uur geledenBERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.
4 uur geleden