
Britse pensioenfondsen dreigen met stem tegen bestuurders Shell
LONDEN (ANP) - Twee grote Britse pensioenfondsen dreigen tegen de benoeming van bestuurders bij olie- en gasconcerns Shell en BP te stemmen als die hun klimaatdoelstellingen niet aanscherpen. Dat zeggen bestuurders van het Britse universiteitspensioenfonds USS en het pensioenfonds voor Britse lokale overheden Borders to Coast in de Britse zakenkrant The Financial Times. De beide fondsen beheren gezamenlijk 130 miljard pond, omgerekend zo'n 147 miljard euro, aan pensioenvermogen.
Door tegen de benoeming en herbenoeming van bestuurders te stemmen willen de twee pensioenfondsen afdwingen dat de olie- en gasconcerns hun activiteiten sneller in lijn met de klimaatdoelen van Parijs brengen. Ze denken dat een "persoonlijke aanpak" beter doordringt bij bestuurders en noemen zo'n tegenstem "een van de overtuigendste manieren die investeerders hebben om beleid te beïnvloeden".
Zowel Shell als BP heeft zich ten doel gesteld om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. Maar daarbij leunen ze zwaar op technieken die nog moeten worden doorontwikkeld, zoals het afvangen en opslaan van CO2. De bedrijven krijgen dan ook kritiek dat ze niet snel genoeg vergroenen en via aandeelhoudersresoluties proberen activistische aandeelhouders als Follow This en steeds meer pensioenfondsen al jaren de vergroening te versnellen.
Minder snel afbouwen
Maar na de recordwinsten die beide bedrijven de afgelopen tijd bekendmaakten over 2022 zei BP dat het de winning van gas en olie tot 2030 minder snel af zou bouwen dan eerder gepland. Shells nieuwe topman Wael Sawan liet weten dat zijn bedrijf mogelijk langer meer olie blijft oppompen.
De beide pensioenfondsen zijn dan ook bereid om tegen de herbenoeming van president-commissarissen Andrew Mackenzie van Shell en Helge Lund van BP te stemmen. Universiteitspensioenfonds USS, met 91 miljard pond aan beheerd vermogen een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk, wil ook tegenstemmen als bedrijven geen specifieke uitsplitsing van de investeringen in projecten die zorgen voor meer CO2-uitstoot geven.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
46 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
56 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
3 uur geleden