
Britse pensioenfondsen dreigen met stem tegen bestuurders Shell
LONDEN (ANP) - Twee grote Britse pensioenfondsen dreigen tegen de benoeming van bestuurders bij olie- en gasconcerns Shell en BP te stemmen als die hun klimaatdoelstellingen niet aanscherpen. Dat zeggen bestuurders van het Britse universiteitspensioenfonds USS en het pensioenfonds voor Britse lokale overheden Borders to Coast in de Britse zakenkrant The Financial Times. De beide fondsen beheren gezamenlijk 130 miljard pond, omgerekend zo'n 147 miljard euro, aan pensioenvermogen.
Door tegen de benoeming en herbenoeming van bestuurders te stemmen willen de twee pensioenfondsen afdwingen dat de olie- en gasconcerns hun activiteiten sneller in lijn met de klimaatdoelen van Parijs brengen. Ze denken dat een "persoonlijke aanpak" beter doordringt bij bestuurders en noemen zo'n tegenstem "een van de overtuigendste manieren die investeerders hebben om beleid te beïnvloeden".
Zowel Shell als BP heeft zich ten doel gesteld om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. Maar daarbij leunen ze zwaar op technieken die nog moeten worden doorontwikkeld, zoals het afvangen en opslaan van CO2. De bedrijven krijgen dan ook kritiek dat ze niet snel genoeg vergroenen en via aandeelhoudersresoluties proberen activistische aandeelhouders als Follow This en steeds meer pensioenfondsen al jaren de vergroening te versnellen.
Minder snel afbouwen
Maar na de recordwinsten die beide bedrijven de afgelopen tijd bekendmaakten over 2022 zei BP dat het de winning van gas en olie tot 2030 minder snel af zou bouwen dan eerder gepland. Shells nieuwe topman Wael Sawan liet weten dat zijn bedrijf mogelijk langer meer olie blijft oppompen.
De beide pensioenfondsen zijn dan ook bereid om tegen de herbenoeming van president-commissarissen Andrew Mackenzie van Shell en Helge Lund van BP te stemmen. Universiteitspensioenfonds USS, met 91 miljard pond aan beheerd vermogen een van de grootste in het Verenigd Koninkrijk, wil ook tegenstemmen als bedrijven geen specifieke uitsplitsing van de investeringen in projecten die zorgen voor meer CO2-uitstoot geven.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft donderdag een relatief kalme handelsdag met een klein verlies afgesloten. De AEX-index ging 0,2 procent lager het extra lange weekend wegens Pasen in. Beleggers wachtten wereldwijd af of gesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners over importheffingen een goed resultaat opleveren.
28 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat het vertrek van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell niet snel genoeg kan komen. Volgens Trump moet de Amerikaanse centrale bank de rente verlagen. Maar Powell heeft juist gezegd dat hij daar nog mee wil wachten.
40 minuten geledenALEXANDRIA (ANP/RTR) - Google had een illegaal monopolie op twee markten voor online-advertentietechnologie, zo heeft een rechter in de Verenigde Staten geoordeeld. De uitspraak is een steun in de rug voor openbaar aanklagers, die pleiten voor het gedwongen opsplitsen van het techbedrijf.
57 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) sluit niet uit dat de ergste impact van de handelsoorlog nog moet komen. Sommige importheffingen zijn al ingevoerd, zei ze donderdag bij de toelichting op het ECB-rentebesluit. "Maar we hebben ook het vooruitzicht van iets dat veel meer impact zou kunnen hebben."
59 minuten geledenHAARLEM (ANP) - Peter Gillis vindt het "jammer" hoe de zaken nu lopen rond de overname van zijn vakantieparken en snapt weinig van het tegensputteren van de koper. Dat laat hij donderdag weten na afloop van een spoedprocedure die hij had aangespannen tegen de koper van zijn Nederlandse vakantieparken. Als "volwassen mensen" zouden ze de zaak gewoon moeten afwerken, aldus de vastgoedondernemer en realityster.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt zich garant voor leningen die netbeheerder TenneT aangaat voor noodzakelijke investeringen in het Nederlandse elektriciteitsnet. Het staatsbedrijf verwacht daar de komende tien jaar zo'n 90 miljard euro voor nodig te hebben. Door de garantstelling kan TenneT dat geld goedkoper lenen op de kapitaalmarkt en is een kapitaalstorting door de Staat niet nodig.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - Financiers achter de overname van de Nederlandse vakantieparken van realityster Peter Gillis hebben zich teruggetrokken omdat de Belastingdienst beslag heeft gelegd op de parken. Dat stelde de koper van de vakantieparken, Taeke Dijkstra, donderdag tijdens een spoedprocedure in de rechtbank in Haarlem.
2 uur geleden