Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in eigen chipsector

Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in eigen chipsector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in de binnenlandse chipsector. Daarmee moet het Verenigd Koninkrijk zijn rol vergroten binnen de wereldwijde industrie voor halfgeleiders, die worden gebruikt in zeer uiteenlopende producten, van auto’s tot smartphones en wasmachines.

Tot nu toe lag de nadruk van het Britse beleid omtrent chips met name op ontwerp en onderzoek. De meeste investeringen zullen alsnog richting die terreinen gaan, stelt het recent opgerichte Britse ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie. Chips die worden gebruikt voor dagelijkse toepassingen zullen nog altijd van overzee komen, met name uit Taiwan.

De Britse overheid wil 200 miljoen pond (omgerekend ruim 230 miljoen euro) investeren tot 2025. In het daaropvolgende decennium loopt dat bedrag op tot 1 miljard pond. "Onze nieuwe strategie richt onze inspanningen op waar onze sterke punten liggen, op gebieden zoals onderzoek en ontwerp, zodat we ons concurrentievoordeel op het wereldtoneel kunnen vergroten", zei de Britse premier Rishi Sunak in een verklaring.

Kwetsbaar

Tijdens de coronacrisis ontstond overal op de wereld een tekort aan halfgeleiders. Onder meer de auto-industrie werd daardoor zwaar getroffen. Inmiddels zijn de tekorten afgenomen. Maar uit eerder onderzoek kwam naar voren dat het Verenigd Koninkrijk kwetsbaar blijft voor verstoringen als het land zijn toeleveringsketens voor chips niet verbetert. Het Verenigd Koninkrijk zal daarom ook "zijn samenwerking met nauwe partners" opvoeren om de veerkracht van de toeleveringsketens verder te ontwikkelen, laat de regering weten.

Sunak is aanwezig tijdens de G7-top in Japan. Daar is hij met de Japanse premier Fumio Kishida een "partnerschap voor halfgeleiders" overeengekomen. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat de toeleveringsketens van chips worden versterkt. Eenzelfde samenwerkingsovereenkomst hebben de Britten ook al met Zuid-Korea.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden