Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in eigen chipsector

Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in eigen chipsector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse overheid wil 1 miljard pond investeren in de binnenlandse chipsector. Daarmee moet het Verenigd Koninkrijk zijn rol vergroten binnen de wereldwijde industrie voor halfgeleiders, die worden gebruikt in zeer uiteenlopende producten, van auto’s tot smartphones en wasmachines.

Tot nu toe lag de nadruk van het Britse beleid omtrent chips met name op ontwerp en onderzoek. De meeste investeringen zullen alsnog richting die terreinen gaan, stelt het recent opgerichte Britse ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie. Chips die worden gebruikt voor dagelijkse toepassingen zullen nog altijd van overzee komen, met name uit Taiwan.

De Britse overheid wil 200 miljoen pond (omgerekend ruim 230 miljoen euro) investeren tot 2025. In het daaropvolgende decennium loopt dat bedrag op tot 1 miljard pond. "Onze nieuwe strategie richt onze inspanningen op waar onze sterke punten liggen, op gebieden zoals onderzoek en ontwerp, zodat we ons concurrentievoordeel op het wereldtoneel kunnen vergroten", zei de Britse premier Rishi Sunak in een verklaring.

Kwetsbaar

Tijdens de coronacrisis ontstond overal op de wereld een tekort aan halfgeleiders. Onder meer de auto-industrie werd daardoor zwaar getroffen. Inmiddels zijn de tekorten afgenomen. Maar uit eerder onderzoek kwam naar voren dat het Verenigd Koninkrijk kwetsbaar blijft voor verstoringen als het land zijn toeleveringsketens voor chips niet verbetert. Het Verenigd Koninkrijk zal daarom ook "zijn samenwerking met nauwe partners" opvoeren om de veerkracht van de toeleveringsketens verder te ontwikkelen, laat de regering weten.

Sunak is aanwezig tijdens de G7-top in Japan. Daar is hij met de Japanse premier Fumio Kishida een "partnerschap voor halfgeleiders" overeengekomen. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat de toeleveringsketens van chips worden versterkt. Eenzelfde samenwerkingsovereenkomst hebben de Britten ook al met Zuid-Korea.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

18 minuten geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

46 minuten geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

59 minuten geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

1 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

1 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

1 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

2 uur geleden