Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse overheid akkoord met omstreden oliewinning in Noordzee

Britse overheid akkoord met omstreden oliewinning in Noordzee

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming gegeven voor de ontginning van een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee. De toekomstige booractiviteiten in het Rosebank-veld zijn omstreden. Klimaatactivisten vinden dat de Britse overheid daarmee de belofte niet nakomt om toe te werken naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.

Het Noorse energiebedrijf Equinor en branchegenoot Ithaca zijn van plan om omgerekend zo'n 3,6 miljard dollar te investeren in het olie- en gasveld. Dat ligt 130 kilometer ten noordwesten van de Shetland-eilanden. De twee concerns schatten dat ze er het equivalent van 300 miljoen vaten olie kunnen opboren. Naar verwachting kunnen de twee bedrijven vanaf 2026 olie en gas oppompen uit Rosebank.

De Britse regering verdedigt haar toestemming voor de winning van fossiele brandstoffen uit nieuwe reserves door te wijzen op de energiezekerheid. Na de Russische inval in Oekraïne werd duidelijk dat grote delen van Europa voor hun gas van Rusland afhankelijk waren.

Energiezekerheid

"We steunen de olie- en gassector van het Verenigd Koninkrijk bij het stutten van onze energiezekerheid, het laten groeien van onze economie en de overgang naar goedkopere, schonere energie", zei Claire Coutinho, minister voor Energiezekerheid. "We zullen olie en gas nodig hebben als onderdeel van de energiemix op weg naar netto nul uitstoot, dus het is logisch om onze eigen voorraden zoals Rosebank in de Noordzee te gebruiken."

De Britse afdeling van Greenpeace heeft geen goed woord over voor de beslissing. "Dit besluit is niets anders dan een blanco cheque voor fossiele bedrijven om het klimaat te verwoesten", verklaarde campagneleider Philip Evans.

Broeikasgassen

De toezichthouder die akkoord ging met de olie- en gaswinning uit Rosebank, zegt bij die beslissing ook rekening te hebben gehouden met de uitstoot van broeikasgassen. Equinor en Ithaca willen de uitstoot als gevolg van hun werkzaamheden op boorplatforms beperken door vooral elektrisch te werken. Dit zou pas vanaf 2030 mogelijk zijn.

De Britse regering kreeg onlangs veel kritiek op haar klimaatbeleid. Premier Rishi Sunak maakte bekend een aantal plannen tegen klimaatverandering af te zwakken, waaronder een verbod op de verkoop van nieuwe auto's met benzine- of dieselmotoren vanaf 2030. Die deadline werd vijf jaar vooruitgeschoven.

Meer uit Financieel

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

3 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

4 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

5 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

7 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

8 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

9 uur geleden