Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse overheid akkoord met omstreden oliewinning in Noordzee

Britse overheid akkoord met omstreden oliewinning in Noordzee

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming gegeven voor de ontginning van een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee. De toekomstige booractiviteiten in het Rosebank-veld zijn omstreden. Klimaatactivisten vinden dat de Britse overheid daarmee de belofte niet nakomt om toe te werken naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.

Het Noorse energiebedrijf Equinor en branchegenoot Ithaca zijn van plan om omgerekend zo'n 3,6 miljard dollar te investeren in het olie- en gasveld. Dat ligt 130 kilometer ten noordwesten van de Shetland-eilanden. De twee concerns schatten dat ze er het equivalent van 300 miljoen vaten olie kunnen opboren. Naar verwachting kunnen de twee bedrijven vanaf 2026 olie en gas oppompen uit Rosebank.

De Britse regering verdedigt haar toestemming voor de winning van fossiele brandstoffen uit nieuwe reserves door te wijzen op de energiezekerheid. Na de Russische inval in Oekraïne werd duidelijk dat grote delen van Europa voor hun gas van Rusland afhankelijk waren.

Energiezekerheid

"We steunen de olie- en gassector van het Verenigd Koninkrijk bij het stutten van onze energiezekerheid, het laten groeien van onze economie en de overgang naar goedkopere, schonere energie", zei Claire Coutinho, minister voor Energiezekerheid. "We zullen olie en gas nodig hebben als onderdeel van de energiemix op weg naar netto nul uitstoot, dus het is logisch om onze eigen voorraden zoals Rosebank in de Noordzee te gebruiken."

De Britse afdeling van Greenpeace heeft geen goed woord over voor de beslissing. "Dit besluit is niets anders dan een blanco cheque voor fossiele bedrijven om het klimaat te verwoesten", verklaarde campagneleider Philip Evans.

Broeikasgassen

De toezichthouder die akkoord ging met de olie- en gaswinning uit Rosebank, zegt bij die beslissing ook rekening te hebben gehouden met de uitstoot van broeikasgassen. Equinor en Ithaca willen de uitstoot als gevolg van hun werkzaamheden op boorplatforms beperken door vooral elektrisch te werken. Dit zou pas vanaf 2030 mogelijk zijn.

De Britse regering kreeg onlangs veel kritiek op haar klimaatbeleid. Premier Rishi Sunak maakte bekend een aantal plannen tegen klimaatverandering af te zwakken, waaronder een verbod op de verkoop van nieuwe auto's met benzine- of dieselmotoren vanaf 2030. Die deadline werd vijf jaar vooruitgeschoven.

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

9 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

10 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

11 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

12 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

13 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

14 uur geleden