Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

Johnson, die ook donderdag vragen zal beantwoorden, zei "diepe spijt te hebben voor de pijn, het verlies en het lijden van de slachtoffers en hun families". In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 230.000 mensen overleden met besmettingen met het coronavirus. Johnson werd tijdens zijn excuses verstoord door de commissievoorzitter, die een demonstrant uit de zaal liet verwijderen. Een betoger stond op en weigerde ondanks verzoeken van de voorzitter weer te gaan zitten.

De vragen van de commissie gaan er met name over of Johnson het coronavirus aan het begin van de pandemie serieus genoeg nam. Hij gaf toe als premier fouten te hebben gemaakt en verklaarde dat het makkelijk is om achteraf te zeggen dat sommige zaken anders hadden moeten worden opgepakt. Volgens Johnson deden hij en functionarissen "hun best". Ook zei Johnson zich persoonlijk verantwoordelijk te voelen voor de beslissingen die zijn gemaakt over het coronavirus en dat hij snapt dat er onder het publiek woede is ontstaan na eerdere getuigenissen in het onderzoek.

Verward door de wetenschap

De commissie kreeg eerder onder meer te horen dat Johnsons regering incompetent was en dat de toenmalige premier geen lockdown wilde en verward was door de wetenschap. Zo zou Johnson hebben gevraagd of het coronavirus gedood kon worden door met een föhn in de neus te blazen. Johnson raakte aan het begin van de pandemie zelf ook besmet, waarna hij in het ziekenhuis werd opgenomen.

De voormalige politicus arriveerde woensdag drie uur te vroeg bij de locatie in Londen waar de verhoren plaatsvinden. Pas later in de ochtend arriveerden er demonstranten. Onder de betogers zijn nabestaanden van overleden coronapatiënten. Zij wilden Johnson aanspreken op vermeende opmerkingen die hij zou hebben gemaakt over het verkiezen van vele doden boven een tweede lockdown.

Feestjes

Johnson was tussen 2019 en 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij stapte na een reeks schandalen noodgedwongen op, waaronder over feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns, nadat steeds meer regeringsfunctionarissen vertrokken uit onvrede over Johnson. De oud-premier bleef tot afgelopen zomer lid van het Britse Lagerhuis.

Meer uit Buitenland

Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

3 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Amerikaanse Senaat keurt wet goed, shutdown voorkomen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de wetgeving waardoor de federale overheid geld kan blijven uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden had eerder op donderdag al voor gestemd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden die het moet ondertekenen.

4 uur geleden
Guterres: dodelijk geweld bij voedselhulp Gaza vereist onderzoek

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de VN wil een onafhankelijk onderzoek naar het doden van meer dan honderd mensen die humanitaire hulp zochten bij een konvooi met hulpgoederen in Gaza. Guterres zei donderdag "geschokt" te zijn door deze gebeurtenis.

4 uur geleden
Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

6 uur geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

9 uur geleden