Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse oud-ambassadeur in Myanmar veroordeeld tot jaar cel

Britse oud-ambassadeur in Myanmar veroordeeld tot jaar cel

NAYPYIDAW (ANP) - Een rechtbank in Myanmar heeft de Britse oud-ambassadeur Vicky Bowman en haar echtgenoot schuldig bevonden aan het overtreden van de immigratiewet. Ze zijn allebei tot één jaar cel veroordeeld, meldt de BBC.

Bowman was van 2002 tot en met 2006 ambassadeur in Myanmar. Ze is getrouwd met Htein Lin. Hij is een van de bekendste kunstenaars in Myanmar en zat van 1998 tot 2004 in de gevangenis vanwege zijn protest tegen de junta die op dat moment in het land heerste.

De oud-ambassadeur werd vorige week opgepakt voor haar verblijf op een ander adres dan waar ze op stond ingeschreven. Htein Lin werd toen gearresteerd voor het helpen van zijn vrouw. Volgens Britse media werd het koppel overgebracht naar een gevangenis waar veel politieke gevangenen worden vastgehouden.

De banden tussen het Verenigd Koninkrijk en Myanmar, ooit een Britse kolonie, is verslechterd sinds de militaire staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021. De Britten hebben sancties opgelegd en steunen de zaak tegen Myanmar bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het proces gaat over de vermeende genocide op de Rohingya-minderheid.

Meer uit Buitenland

Trump bevestigt dat hij de opening van zijn proces bijwoont

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump woont maandag in New York de opening van zijn proces bij. "Ik ga morgen naar de rechtbank om voor mijn naam en reputatie te vechten", schreef hij zondagavond laat op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Daarmee bevestigde hij geruchten in Amerikaanse media.

12 minuten geleden
NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

7 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

7 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

11 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

12 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

15 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

15 uur geleden