Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse oppositieleiders zien positie Johnson wankelen

Britse oppositieleiders zien positie Johnson wankelen

LONDEN (ANP) - Leiders van de Britse oppositiepartijen vinden dat Boris Johnson niet langer premier kan zijn. Johnson overleefde maandag een vertrouwensstemming binnen zijn eigen Conservatieve Partij. Labour-leider Keir Starmer vindt het een slecht signaal naar het volk dat "het breken van de wet blijkbaar geen belemmering is voor het maken van de wet".

Volgens de leider van de Liberal Democrats, Ed Davey, heeft Johnson nu geen enkele autoriteit meer. "Zijn reputatie is aan flarden en zijn gezag is nu volledig aangetast."

Starmer ziet een verdeelde partij die de wil van het volk heeft genegeerd. Het volk is volgens de oppositieleider de premier en zijn cultuur van leugens zat.

Wankeling

Premier Boris Johnson won de vertrouwensstemming met 211 stemmen voor en 148 tegen. Volgens Britse analisten geen goed resultaat en een beschadiging van zijn positie.

Ed Davey denkt dat Johnson "wankelt", maar de premier is volgens hem "te laf om af te treden". Hij hekelde de Conservatieve parlementariërs die hebben gestemd "om een ​​wetsovertreder en leugenaar op nummer 10 te houden", zei hij verwijzend naar de ambtswoning op Downing Street 10.

Johnson heeft van de politie een boete gekregen voor een van de borrels van 'partygate', het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel in de tijd dat het land te maken had met coronalockdowns. Die omstreden bijeenkomsten vonden ook plaats in Downing Street 10. De politie doet ook onderzoek naar of Starmer de coronaregels geschonden heeft. Hij heeft tijdens de lockdowns een biertje met partijgenoten gedronken. Starmer heeft aangegeven af te treden als hij beboet zal worden.

Meer uit Buitenland

EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

9 minuten geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

1 uur geleden
Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

2 uur geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

3 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

3 uur geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

5 uur geleden
Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

6 uur geleden