Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse oppositie bezorgd om uitblijven doorbraak in Brussel

Britse oppositie bezorgd om uitblijven doorbraak in Brussel

LONDEN (ANP) - Britse politici hebben bezorgd gereageerd op het uitblijven van een doorbraak in het overleg over een handelsverdrag met de EU. De oppositie wijst alvast met een beschuldigende vinger naar premier Boris Johnson, die woensdag naar Brussel vloog voor een werkdiner met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Het overleg tussen de twee leiders werd gezien als een poging het vastgelopen overleg vlot te trekken, maar er lijkt weinig vooruitgang te zijn geboekt. Angela Rayner van de Britse oppositiepartij Labour klaagde dat Johnson zijn landgenoten een jaar geleden al een deal in het vooruitzicht stelde. "Het onvermogen om de deal te sluiten die hij beloofde komt volledig op zijn conto", zei de linkse politica volgens de BBC.

Johnson suggereerde vorig jaar inderdaad dat een deal klaarlag, maar zegt zelf dat hij die al heeft afgeleverd. Hij doelt dan op het terugtrekkingsakkoord dat met Brussel is gesloten. Daarin maakten het Verenigd Koninkrijk en de EU afspraken over de brexit, die eerder dit jaar al plaatsvond. Inmiddels wordt gepraat over een mogelijk handelsverdrag.

Ook de Schotse SNP-partij is niet te spreken over het gebrek aan vooruitgang. "Het uitblijven van een deal zou betekenen dat in diplomatiek opzicht en qua leiderschap enorm is gefaald", concludeerde parlementariër Ian Blackford, de fractievoorzitter van de partij in het Britse Lagerhuis. "Daar moet Boris Johnson verantwoordelijkheid voor nemen."

De conservatieve brexiteer John Baron nam het juist op voor zijn politieke leider. Hij noemde het lovenswaardig dat Johnson "zijn poot stijf houdt" en niet probeert om snel een compromis te sluiten. "We willen allemaal een deal, maar het moet wel een goede deal zijn. Want zoals we vaak hebben gezegd: geen deal is beter dan een slechte deal."

Meer uit Financieel

Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). SECO gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

4 minuten geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. "Hoeveel hoger het wordt is eigenlijk niet te zeggen, maar het tijdperk van goedkope ruwe olie en benzine is voorbij."

15 minuten geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

1 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

1 uur geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

2 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

2 uur geleden