Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse minister wil strenge wet tegen gevaarlijk fietsen

Britse minister wil strenge wet tegen gevaarlijk fietsen

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Transport maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal ernstige verkeersongelukken met fietsen en wil met een nieuwe wet 'dood door gevaarlijk fietsen' zwaarder kunnen straffen. Minister Grant Shapps wil vooral regelen dat fietsers die een dodelijk verkeersongeval veroorzaken, net zo zwaar gestraft kunnen worden als bestuurders van een motorvoertuig.

Dat is volgens hem met de huidige wetgeving niet mogelijk. Een fietser die bijvoorbeeld een voetganger doodrijdt, kan hooguit twee jaar cel krijgen. Bij bestuurders van een auto die een dodelijk ongeval veroorzaken, liggen de maximale straffen veel hoger.

Shapps ergert zich in Britse media ook aan "een egoïstische minderheid onder de fietsers die lijken te geloven dat ze immuun zijn voor rode stoplichten". Volgens de bewindsman moet fietsers duidelijk worden gemaakt welke schade ze kunnen veroorzaken door een combinatie van onvoorzichtigheid en snelheid. Hij wil zijn plan opnemen in de overkoepelende Vervoerswet en het in de herfst aan het parlement voorleggen.

Meer gefietst

Engelsen hebben volgens peilingen in de eerste helft van dit jaar veel meer gefietst dan bijvoorbeeld in de eerste helft van 2021. Op doordeweekse dagen zou het aantal fietsers met bijna de helft zijn toegenomen, mogelijk omdat er bespaard wordt als gevolg van de prijsstijgingen.

In de Nederlandse verkeerswet wordt uitgegaan van "een ieder die aan het verkeer deelneemt", dus ongeacht op welke wijze aan het verkeer wordt deelgenomen.

Meer uit Buitenland

Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

1 uur geleden
Alex Jones betaalt mogelijk maar fractie van miljoenenboete

AUSTIN (ANP/RTR) - De Amerikaanse complotdenker Alex Jones hoeft mogelijk maar een klein deel van de 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) die hem vorige week door een jury in Texas werd opgelegd te betalen. Het gaat namelijk om een zogeheten "bestraffende schadevergoeding", die in de staat Texas maximaal 750.000 dollar kan zijn als het slachtoffer geen financiële schade heeft geleden, zoals in deze zaak het geval is.

2 uur geleden
FBI doet inval in huis Donald Trump in Florida

PALM BEACH (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen. "Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten", schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht.

4 uur geleden
Vracht van eerste graanschip uit Oekraïne geweigerd door koper

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

8 uur geleden
VS steunen Oekraïense overheidsfinanciën met 4,5 miljard dollar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten sturen de Oekraïense regering nog eens 4,5 miljard dollar, waardoor de totale Amerikaanse begrotingssteun aan het land sinds de Russische invasie in februari op 8,5 miljard dollar komt, meldt het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

11 uur geleden
Twee verdachten doden zwarte man VS krijgen levenslang

BRUNSWICK (ANP/RTR) - Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft Travis McMichael en zijn vader Gregory McMichael tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het plegen van de moord op Ahmaud Arbery in 2020. Arbery, een zwarte man, werd neergeschoten toen hij door een grotendeels witte wijk jogde.

12 uur geleden
Rusland wil atoomwaakhond toelaten tot kerncentrale Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland wil de internationale atoomwaakhond IAEA toelaten tot de veroverde Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. De Russen zijn klaar om een ​​bezoek van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie mogelijk te maken, aldus het Russische persbureau RIA Novosti.

13 uur geleden