Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse minister Michael Gove spreekt in namiddag in parlement

Britse minister Michael Gove spreekt in namiddag in parlement

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse minister en sleutelfiguur in het brexitbeleid, Michael Gove, spreekt om 16.30 uur onze tijd in het parlement. De aankondiging komt op een dag dat het Verenigd Koninkrijk de hoop lijkt op te geven op een akkoord met de Europese Unie over de toekomstige relaties.

Gove is als minister zonder portefeuille onder meer belast met de taak het land voor te bereiden op een no-dealbrexit. Hij waarschuwde afgelopen week samen met premier Boris Johnson dat die eraan zit te komen als de onderhandelaars van de EU de Britten niet verder tegemoetkomen. Het land is al uit de EU gestapt, maar in dit overgangsjaar verandert er niets. Pas 1 januari verlaat het Britse koninkrijk echt de EU.

Gove is naar eigen zeggen geen liefhebber van een no-dealbrexit, maar de EU laat hem geen keus omdat de Europese onderhandelaars onder leiding van Michel Barnier in zijn ogen niet serieus zijn in hun pogingen de belangrijkste problemen op te lossen. Om terug te keren naar de onderhandelingstafel moet de EU volgens Gove eerst haar benadering drastisch wijzigen.

Toch meldden Britse media lichtpuntjes. Het fel omstreden wetsvoorstel van premier Johnson dat eerdere afspraken met de EU over Noord-Ierland onderuit haalt, de Wet op de Binnenlandse Markt, zou mogelijk worden afgezwakt. Het voorstel is een doorn in het oog van de EU, die afspraken had gemaakt over de status van het Britse deel van Ierland. Noord-Ierland is nog steeds een politiek kruitvat en een harde grens met de Ierse republiek zou politiek en economisch rampzalig kunnen zijn voor de Ieren aan beide kanten van de grens.

Het voorstel wordt met ingang van maandag behandeld door het Hogerhuis. Deze niet gekozen Kamer zou mogelijk in de komende dagen of weken de passages kunnen schrappen die volgens de 'Lords' strijdig zijn met het internationaal recht. En dat zijn de passages waar de EU zo fel tegen gekant is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Ongelijkheid in vermogens kleiner als pensioenen ook meetellen

DEN HAAG (ANP) - De vermogens van Nederlanders zijn minder scheef verdeeld als niet alleen zaken als huizen, spaargeld en aandelen, maar ook pensioenen worden meegeteld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

12 uur geleden
'VS en EU willen geschil over vliegtuigsubsidies snel bijleggen'

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Handelsvertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de Europese Unie willen naar verluidt een langlopend geschil over subsidies voor vliegtuigmakers snel de wereld uit helpen. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat door handelsdelegaties wordt ingezet op een akkoord voorafgaand aan de machtswisseling in de VS in januari.

16 uur geleden
'Compromis over olieproductie in de maak bij OPEC-overleg'

WENEN (ANP) - Landen aangesloten bij oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland lijken dichter bij een akkoord te komen over het verlengen van de productiebeperkingen om daarmee de prijzen te stutten. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat er een doorbraak geforceerd lijkt te zijn na overleg tussen grote producenten Saudi-Arabië en Rusland en dwarsligger de Verenigde Arabische Emiraten.

18 uur geleden
Fed-baas Powell pleit in Congres VS voor goedkeuring coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres doet er verstandig aan snel extra steunmaatregelen goed te keuren om de grootste economie van de wereld door de coronacrisis te loodsen. Daarvoor pleitte Jerome Powell, voorzitter van centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zijn er veel sectoren die wel wat hulp kunnen gebruiken.

18 uur geleden
AEX kleurt lichtrood, Londen positieve uitschieter

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdagmiddag met een klein verlies gesloten. Elders in Europa was het beeld wisselend. Beleggers namen wat gas terug na de recente koersrally, ook door een minder dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Londen was de positieve uitschieter door vaccinhoop.

18 uur geleden
Coronacrisis zadelt reissector op met 84 procent minder inkomsten

AMSTERDAM (ANP) - De reissector wordt onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Het omzetverlies door alle restricties en beperkingen dit jaar tot december ligt op zo'n 84 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van vorig jaar. De fors lagere inkomsten hebben ook voor vele ontslagen gezorgd, zo komt naar voren uit een enquête van branchevereniging ANVR.

19 uur geleden
TUI akkoord over 1,8 miljard euro aan nieuwe coronasteun

BERLIJN (ANP) - Reisconcern TUI heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun. Die financiële injectie is nodig nu door de coronacrisis een groot deel van alle inkomsten is weggevallen voor de Duitse touroperator.

19 uur geleden