Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse minister: lockdowns voor controle virus vóór Nieuwjaar

Britse minister: lockdowns voor controle virus vóór Nieuwjaar

LIVERPOOL/LONDEN (ANP) - Met nieuwe, strenge coronamaatregelen die de Britse premier Boris Johnson rond 14.30 uur (onze tijd) in het parlement aankondigt, wil de regering bereiken dat het coronavirus voor het einde van het jaar en hopelijk voor de kerstdagen onder controle is. Dit zei minister van Cultuur Oliver Dowden tegen SkyNews. Johnson overlegt met het speciale comité noodsituaties (Cobra) en legt dan de nieuwe lockdowns, die vooral het noordwesten van Engeland treffen, voor aan de parlementariërs.

Rond 19.00 uur (onze tijd) spreekt de premier samen met de minister van Financiën Rishi Sunak en de medische man van het comité, professor Chris Witty, voor zijn ambtswoning tot de pers en de bevolking. Het jongste plan tegen de verspreiding van het coronavirus in Engeland is gebaseerd op een drieledige indeling van gebieden op basis van het gesignaleerde niveau van verspreiding. Daar wordt dan een gemiddelde alertheid (1), een hoge alertheid (2) of heel erg veel alertheid (3) verwacht.

De maatregelen zijn op veel kritiek gestuit in het noordwesten van Engeland, dat vreest het zwaarst door de lockdowns te worden getroffen. De regering is onder meer met de metropool Liverpool in moeizame onderhandeling over compensatie voor de schade die Liverpool en omgeving door de coronamaatregelen zullen lijden. Joe Anderson, de burgemeester van Liverpool, heeft boos gezegd dat de regering zonder enig serieus overleg maatregelen aan het nemen is. Liverpool telde begin oktober 600 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gemiddelde in Engeland is 74.

Strikte lockdown

Een topfunctionaris in de regering heeft aangegeven, waarschijnlijk om critici een beetje gerust te stellen, dat er speelruimte komt voor lokale bestuurders. Die kunnen dan onder bepaalde omstandigheden een regio als minder ernstig beoordelen. De indeling wordt over een maand opnieuw bekeken.

In gebieden die als '3' te boek staan, komt weer een strikte lockdown. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Verder moeten er volgens Britse media in ieder geval sportcentra, casino's en pubs dicht. Er zou een uitzondering worden gemaakt voor restaurants en eetcafés die open kunnen blijven. De premier geeft hier later op de dag meer duidelijkheid over.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

2 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

4 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

5 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

6 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

7 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden