Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse minister: lockdowns voor controle virus vóór Nieuwjaar

Britse minister: lockdowns voor controle virus vóór Nieuwjaar

LIVERPOOL/LONDEN (ANP) - Met nieuwe, strenge coronamaatregelen die de Britse premier Boris Johnson rond 14.30 uur (onze tijd) in het parlement aankondigt, wil de regering bereiken dat het coronavirus voor het einde van het jaar en hopelijk voor de kerstdagen onder controle is. Dit zei minister van Cultuur Oliver Dowden tegen SkyNews. Johnson overlegt met het speciale comité noodsituaties (Cobra) en legt dan de nieuwe lockdowns, die vooral het noordwesten van Engeland treffen, voor aan de parlementariërs.

Rond 19.00 uur (onze tijd) spreekt de premier samen met de minister van Financiën Rishi Sunak en de medische man van het comité, professor Chris Witty, voor zijn ambtswoning tot de pers en de bevolking. Het jongste plan tegen de verspreiding van het coronavirus in Engeland is gebaseerd op een drieledige indeling van gebieden op basis van het gesignaleerde niveau van verspreiding. Daar wordt dan een gemiddelde alertheid (1), een hoge alertheid (2) of heel erg veel alertheid (3) verwacht.

De maatregelen zijn op veel kritiek gestuit in het noordwesten van Engeland, dat vreest het zwaarst door de lockdowns te worden getroffen. De regering is onder meer met de metropool Liverpool in moeizame onderhandeling over compensatie voor de schade die Liverpool en omgeving door de coronamaatregelen zullen lijden. Joe Anderson, de burgemeester van Liverpool, heeft boos gezegd dat de regering zonder enig serieus overleg maatregelen aan het nemen is. Liverpool telde begin oktober 600 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gemiddelde in Engeland is 74.

Strikte lockdown

Een topfunctionaris in de regering heeft aangegeven, waarschijnlijk om critici een beetje gerust te stellen, dat er speelruimte komt voor lokale bestuurders. Die kunnen dan onder bepaalde omstandigheden een regio als minder ernstig beoordelen. De indeling wordt over een maand opnieuw bekeken.

In gebieden die als '3' te boek staan, komt weer een strikte lockdown. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Verder moeten er volgens Britse media in ieder geval sportcentra, casino's en pubs dicht. Er zou een uitzondering worden gemaakt voor restaurants en eetcafés die open kunnen blijven. De premier geeft hier later op de dag meer duidelijkheid over.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

1 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

1 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

2 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

2 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

2 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

4 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

4 uur geleden