Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse minister: aanpassing brexitakkoord past binnen de wet

Britse minister: aanpassing brexitakkoord past binnen de wet

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk overtreedt geen regels met het eenzijdig aanpassen van het wetsvoorstel over de brexitafspraken met de Europese Unie over Noord-Ierland. Dat verzekerde de Britse minister voor Noord-Ierland Brandon Lewis op zondag aan Sky News. Volgens hem blijven de aanpassingen binnen de lijntjes van de wet. "Wat we gaan doen is rechtmatig en correct", verzekerde hij. De Britse regering presenteert de aanpassingen op maandag.

De status van Noord-Ierland na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is al tijden een groot politiek probleem. Omdat Ierland EU-lid is zouden er douanecontroles op goederen moeten komen bij de grens met Noord-Ierland, maar dit ligt erg gevoelig. Na decennia van strijd tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten werd in een vredesakkoord uit de jaren negentig afgesproken dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou komen.

Om dit mogelijk te houden na de brexit, is de grens tussen de Europese interne markt en het Verenigd Koninkrijk getrokken tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. Daardoor moet de douane goederen controleren die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.

Noord-Ierland

Volgens Londen veroorzaken de huidige regels echter veel onnodig papierwerk. Daarnaast liggen de afspraken gevoelig bij de pro-Britse Noord-Ieren, die vinden dat de eenheid met Groot-Brittannië wordt ondermijnd. Hun politieke partij, de Democratic Unionist Party, weigerde uit protest tegen de brexitafspraken deel te nemen aan een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen in mei.

Volgens de pro-Ierse partij Sinn Féin schenden de Britten met de eenzijdige aanpassingen van het protocol juist wel de internationale afspraken. Volgens partijleider Mary Lou McDonald zouden er wel aanpassingen gedaan kunnen worden, maar dan in overleg met de Ieren en met Brussel. Volgens haar heeft de Britse regering zich niet constructief opgesteld en zal regels invoeren die "ongetwijfeld" in strijd zijn met het internationaal recht.

Meer uit Financieel

Tweede termijn voor IMF-topvrouw Georgieva

WASHINGTON (ANP) - Topvrouw Kristalina Georgieva krijgt een tweede termijn als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Haar herbenoeming was al zeker, omdat ze de enige kandidaat was de organisatie voor financiële stabiliteit te leiden na september. Dan loopt haar eerste termijn van vijf jaar af.

1 uur geleden
Flink verlies grote bank JPMorgan Chase op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, ging vrijdag fors omlaag op de aandelenbeurzen in New York die ook met stevige minnen zijn gesloten. De bank kwam met kwartaalcijfers, net als de grote branchegenoten Citigroup en Wells Fargo. Die banken lieten eveneens koersverliezen zien.

1 uur geleden
FT: investeerder CVC kondigt mogelijk maandag beursgang Damrak aan

LONDEN (ANP) - De grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners is van plan mogelijk al op maandag haar plannen bekend te maken voor een beursgang in Amsterdam. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. CVC had deze beursgang meermaals uitgesteld in verband met onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Ook Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël. Door die spanningen zijn er zorgen dat gasleveringen uit het Midden-Oosten verstoord kunnen raken.

4 uur geleden
Shell koploper AEX door verder stijgende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was vrijdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Iran zou volgens veiligheidsdiensten namelijk binnen 48 uur een directe aanval kunnen doen op Israëlisch grondgebied. Israël heeft al gezegd dan terug te zullen slaan op Iraans grondgebied.

5 uur geleden
Berlijns warenhuis KaDeWe overgenomen door Thaise investeerder

BERLIJN (ANP/DPA) - Het gebouw waarin het beroemde Berlijnse warenhuis KaDeWe, voluit het Kaufhaus des Westens, zit, is overgenomen door het Thaise winkelconglomeraat Central Group. De grote toeristische trekpleister was deels eigendom van het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa, dat al een tijdje last heeft van geldproblemen. Daardoor kwam KaDeWe zelf ook in nood.

6 uur geleden
Olie hoger om dreiging aanval Iran, brandstof mogelijk duurder

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten moeten rekening houden met verder stijgende prijzen van brandstof aan de pomp. De olieprijzen zijn namelijk gestegen naar het hoogste niveau in zes maanden, aangejaagd door de onrust in het Midden-Oosten. Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië vorige week.

7 uur geleden