Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse migratiecijfers bereiken nieuw record

Britse migratiecijfers bereiken nieuw record

LONDEN (ANP) - In het Verenigd Koninkrijk zijn vorig jaar ongeveer 1,2 miljoen migranten het land binnengekomen, terwijl er 557.000 mensen het land verlieten. De nettomigratie komt daarmee uit op een record van 606.000, zegt het nationale statistiekbureau ONS.

De toename wordt volgens het bureau vooral veroorzaakt door de komst van ingezetenen van landen die niet bij de Europese Unie horen. Deze groep bestaat uit 925.000 personen. Het gaat vooral om mensen die naar Groot-Brittannië komen voor werk, onderwijs of om humanitaire redenen. Onder die laatste groep vallen onder anderen Oekraïners en Hongkongers, voor wie speciale visumregelingen bestaan.

Migratie is al jaren een gevoelig en veelbesproken onderwerp in de Britse politiek en speelde ook een rol bij de totstandkoming van de Brexit. Premier Rishi Sunak beloofde vorig jaar bij zijn aantreden de stijgende immigratiecijfers aan te pakken. Hij vindt de donderdag gedeelde cijfers te hoog. Volgens hem zullen de al genomen maatregelen op termijn effect hebben, maar wordt tegelijkertijd ook gekeken naar andere stappen.

De meest omstreden maatregel van de Britse regering is het uitzetten van asielzoekers naar Rwanda. De gedwongen uitzettingen leidden wereldwijd tot kritiek, maar hebben nog niet plaatsgevonden vanwege de juridische strijd die erover wordt gevoerd. Het VK probeert de immigratiecijfers ook omlaag te krijgen door samen te werken met Frankrijk, waar vorig jaar tienduizenden migranten in kleine bootjes stapten voor een levensgevaarlijke oversteek naar Engeland.

Meer uit Buitenland

Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

21 minuten geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

40 minuten geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

3 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

5 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

7 uur geleden