
Britse media geven premier Johnson niet lang meer
LONDEN (ANP) - Britse media geven Boris Johnson niet lang meer als regeringsleider. De premier zou politiek te veel schade hebben opgelopen door het feit dat ruim 40 procent van zijn Conservatieve fractie van hem af wil.
Johnson won maandag een vertrouwensstemming in de fractie met 211 parlementariërs aan zijn zijde, maar met 148 tegen hem. Johnson zei opgewekt dat dit "een overtuigende uitslag" is en dat hij de pijnlijke affaire die tot de stemming leidde, 'partygate', achter zich kan laten. Hij herhaalde dinsdag in de kabinetszitting "door te gaan met het werk" dat voor de Britten belangrijk is. "Ik beloof vandaag mijn diensten te blijven leveren".
Maar in media wordt hij afgeschilderd als aangeschoten wild. The Daily Telegraph schetst "een uitgeholde overwinning die de Conservatieve Partij verscheurt". En andere media hebben het zelfs over "het begin van de burgeroorlog onder Conservatieven". The Times omschrijft de premier als "een gewonde overwinnaar". De media wijzen op eerdere Conservatieve premiers die een motie van wantrouwen van hun fractie overleefden. Theresa May en Margaret Thatcher overleefden die met veel meer stemmen dan Johnson, maar zij traden vervolgens relatief snel af omdat ze hun premierschap als ondermijnd zagen.
De 57-jarige Johnson heeft altijd aangegeven niet af te treden als gevolg van de kritiek op het negeren van strenge coronamaatregelen door hem en andere regeringsfunctionarissen in de centra van de macht. Toen dat met foto's aan het licht kwam, was het een klap voor het aanzien van regering en premier. De recente enorme stijgingen in de kosten van het levensonderhoud komen daar nog bij. De publicatie van opiniepeilingen en lokale verkiezingen zijn inmiddels feestdagen voor de Labour-oppositie. Later deze maand kiezen twee districten de opvolger van twee Conservatieve leden in het Lagerhuis.
Volgens de huidige regels van de Conservatieve Partij komt er een jaar lang niet nóg een motie van wantrouwen tegen de premier. Hij zou dus waarschijnlijk tot de volgende verkiezingen, verwacht in 2024, aanblijven. Maar Conservatief parlementariër Tobias Ellwood legde Sky News uit dat regels veranderd kunnen worden. Een comité van de partij buigt zich daar volgens Ellwood al over.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
12 uur geleden