Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse media geven premier Johnson niet lang meer

Britse media geven premier Johnson niet lang meer

LONDEN (ANP) - Britse media geven Boris Johnson niet lang meer als regeringsleider. De premier zou politiek te veel schade hebben opgelopen door het feit dat ruim 40 procent van zijn Conservatieve fractie van hem af wil.

Johnson won maandag een vertrouwensstemming in de fractie met 211 parlementariërs aan zijn zijde, maar met 148 tegen hem. Johnson zei opgewekt dat dit "een overtuigende uitslag" is en dat hij de pijnlijke affaire die tot de stemming leidde, 'partygate', achter zich kan laten. Hij herhaalde dinsdag in de kabinetszitting "door te gaan met het werk" dat voor de Britten belangrijk is. "Ik beloof vandaag mijn diensten te blijven leveren".

Maar in media wordt hij afgeschilderd als aangeschoten wild. The Daily Telegraph schetst "een uitgeholde overwinning die de Conservatieve Partij verscheurt". En andere media hebben het zelfs over "het begin van de burgeroorlog onder Conservatieven". The Times omschrijft de premier als "een gewonde overwinnaar". De media wijzen op eerdere Conservatieve premiers die een motie van wantrouwen van hun fractie overleefden. Theresa May en Margaret Thatcher overleefden die met veel meer stemmen dan Johnson, maar zij traden vervolgens relatief snel af omdat ze hun premierschap als ondermijnd zagen.

De 57-jarige Johnson heeft altijd aangegeven niet af te treden als gevolg van de kritiek op het negeren van strenge coronamaatregelen door hem en andere regeringsfunctionarissen in de centra van de macht. Toen dat met foto's aan het licht kwam, was het een klap voor het aanzien van regering en premier. De recente enorme stijgingen in de kosten van het levensonderhoud komen daar nog bij. De publicatie van opiniepeilingen en lokale verkiezingen zijn inmiddels feestdagen voor de Labour-oppositie. Later deze maand kiezen twee districten de opvolger van twee Conservatieve leden in het Lagerhuis.

Volgens de huidige regels van de Conservatieve Partij komt er een jaar lang niet nóg een motie van wantrouwen tegen de premier. Hij zou dus waarschijnlijk tot de volgende verkiezingen, verwacht in 2024, aanblijven. Maar Conservatief parlementariër Tobias Ellwood legde Sky News uit dat regels veranderd kunnen worden. Een comité van de partij buigt zich daar volgens Ellwood al over.

Meer uit Politiek

Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

18 uur geleden
Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

20 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

20 uur geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

20 uur geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

22 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

22 uur geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

1 dag geleden