Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Britse LibDem kan zetel premier torpederen'

'Britse LibDem kan zetel premier torpederen'

UXBRIDGE (ANP) - Tientallen actiegroepen hebben de leider van de pro-Europese Liberaal-Democratische Partij, Jo Swinson, gevraagd haar partij uit de Britse verkiezingen in de plaats Uxbridge te halen. De reden is dat premier Boris Johnson namens dit kiesdistrict in het Lagerhuis een zetel heeft. Hij won die met een meerderheid van circa 5000 stemmen.

Veel tegenstanders van de brexit en allerlei andere groepen die het beleid van de Conservatieve Johnson afwijzen, zien kansen "Boris eruit te schoppen" in Uxbridge, aan de westrand van Londen. Britse media meldden dat circa negentig verschillende belangengroepen in een open brief aan Swinson hebben gevraagd Uxbridge op te geven, omdat dan de Labour-kandidaat in dat district, Ali Milani, een redelijke kans heeft te winnen.

Nog nooit verloor een Britse premier zijn zetel in het parlement. Het is niet duidelijk wat van Johnson wordt verwacht als hij de eerste wordt.

Het initiatief van de brief aan Swinson komt van de anti-brexitactivist Hugo Dixon. Hij belooft als tegenprestatie te proberen Labour te bewegen een ander kiesdistrict op te geven, waar de kandidaat van de Liberal Democrats het opneemt tegen de Conservatieve minister Dominic Raab. Die behaalde er een ruime meerderheid in 2017, maar die zou gevaar lopen als de 11.000 Labour-kiezers van toen naar iemand anders op zoek moeten.

Meer uit Politiek

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

1 dag geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

1 dag geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

1 dag geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

1 dag geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

1 dag geleden
Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

1 dag geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

3 dagen geleden