Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse krant: winkelketen de Bijenkorf staat te koop

Britse krant: winkelketen de Bijenkorf staat te koop

LONDEN (ANP) - Warenhuisketen de Bijenkorf staat te koop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Volgens het dagblad hebben de Canadese eigenaren de winkelonderneming in de verkoop gezet, samen met de Britse warenhuisketen Selfridges en twee warenhuizen in Ierland voor een bedrag van 4 miljard pond, omgerekend bijna 4,7 miljard euro.

De verkoop moet verlopen via een veiling onder toezicht van de Zwitserse bank Credit Suisse aan een selecte groep geïnteresseerden, aldus The Guardian. De Canadese familie Weston die de winkels bezit, zou vorige maand al hebben aangegeven een verkoop te overwegen, na toenadering van een onbekende koper. Die toenadering kwam enkele weken na de dood van familiehoofd Galen Weston in april, die in 2003 leiding gaf aan de overname van Selfridges. In 2011 kochten de Westons de Bijenkorf en werd de keten toegevoegd aan het warenhuisimperium van de zakenfamilie.

Naar verluidt heeft de familie Weston niet langer de "overtuiging om door te gaan" met de winkels, na de moeilijke periode in de coronacrisis en de concurrentie van webwinkels. De Bijenkorf heeft zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

The Guardian zegt dat mogelijke kopers van de winkels bijvoorbeeld partijen uit Azi├ź en het Midden-Oosten kunnen zijn. Er wordt gehoopt dat een deal voor het einde van dit jaar kan worden afgerond, hoewel de familie Weston ook kan besluiten af te zien van een verkoop, aldus de krant.

Vakbond FNV laat weten erg alert te zijn ten aanzien van een mogelijke verkoop. Als een winkelketen van eigenaar wisselt is dat volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen niet per se slecht nieuws, maar ervaring uit het verleden zou leren dat kopers vaak wel met een bedrijfsmodel komen om zo veel mogelijk geld aan hun nieuwe aanwinst te kunnen verdienen. Vermeulen vindt het belangrijk dat de nieuwe eigenaar "verantwoord en ethisch" omgaat met het warenhuis en de meer dan 2000 medewerkers. "De Bijenkorf is de parel van onze winkelstraat", benadrukt ze.

Een woordvoerder van de Bijenkorf zelf heeft nog geen reactie gegeven.

Meer uit Financieel

Proces tegen topman cryptobeurs FTX begint, lange celstraf dreigt

NEW YORK (ANP/RTR) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, dreigt jaren de cel in te moeten. Het strafproces tegen hem begint dinsdag en een New Yorkse rechter die de zaak overziet waarschuwde vorige week al dat de 31-jarige crypto-ondernemer een "zeer lange straf" boven het hoofd hangt als hij wordt veroordeeld. Met de val van FTX waren miljarden dollars gemoeid.

14 minuten geleden
Uber hoort van gerechtshof of taxichauffeurs werknemers zijn

AMSTERDAM (ANP) - Uber hoort dinsdag of het taxichauffeurs mag blijven zien als zelfstandigen of moet behandelen als werknemers en ze ook volgens de cao moet betalen. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak hierover tussen het taxi- en bezorgbedrijf en vakbond FNV.

14 minuten geleden
CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

3 uur geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

5 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

7 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

9 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

9 uur geleden