Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse koningin 'neemt afscheid' van Buckingham Palace

Britse koningin 'neemt afscheid' van Buckingham Palace

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth II is definitief verhuisd uit Buckingham Palace in het centrum van Londen. Ze zal permanent wonen en werken in Windsor Castle, circa 20 kilometer ten westen van de Britse hoofdstad, zo melden Britse media zondag. Buckingham Palace was officieel hoofdkwartier en woning van de vorstin. Ook officiële ontvangsten worden nu in Windsor Castle geregeld.

De 95-jarige Elizabeth is waarschijnlijk al bijna twee jaar niet in Buckingham Palace geweest. Ze ging in 2020 met de komst van coronamaatregelen 'thuiswerken' in Windsor. Windsor had sowieso de voorkeur van de Britse koninklijke familie. De echtgenoot van Elizabeth, prins Philip, overleed er in april. Het ruim 300 jaar oude paleis van Buckingham ondergaat bovendien renovaties.

De eerste vorst die er woonde en werkte was vanaf 1837 koningin Victoria. Zij trok zich terug uit het openbare leven en vertrok naar voornamelijk Windsor Castle nadat haar man, prins Albert, in 1861 was overleden.

Het besluit van Elizabeth Buckingham Palace officieel te verlaten komt enkele maanden voor de viering van haar platina jubileum. Ze heeft dan circa zeven jaar langer geregeerd dan Victoria. Britse media gaan ervan uit dat de volgende bewoners van Buckingham Palace, na het overlijden van Elizabeth, koning Charles en koningin-gemalin Camilla zullen zijn.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

1 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

1 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

2 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

4 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

4 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

4 uur geleden