Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse koningin hoopt op 'trotse' mensen en bedankt zorgverleners

Britse koningin hoopt op 'trotse' mensen en bedankt zorgverleners

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse koningin Elizabeth heeft haar volk zondagavond op televisie toegesproken vanwege de coronacrisis. De 93-jarige Queen stak de Britten een hart onder de riem en bedankte zorgverleners en de mensen die "thuis blijven om de kwetsbaren te beschermen". De opgenomen speech, waarvan al een deel door Buckingham Palace was vrijgegeven, was ook op radio en sociale media te volgen.

Elizabeth zei het volk toe te spreken in een tijd van "ontwrichting die voor sommigen veel verdriet veroorzaakt". Ook haalde ze de zware financiële gevolgen en de "enorme veranderingen" voor veel mensen aan.

"Samen pakken we deze ziekte aan en ik wil u geruststellen dat als we eensgezind en vastberaden blijven, we dit virus overwinnen." Verder zei Elizabeth te hopen dat iedereen "de komende jaren trots kan zijn op de manier waarop deze uitdaging is aangegaan". Elizabeth zei ook dat de coronacrisis zal laten zien dat de huidige generatie Britten net zo sterk is als voorgaande generaties.

Niet vaak

Aan het eind van haar speech drukte Elizabeth het volk op het hart dat na de coronacrisis betere tijden zullen volgen. "De betere dagen zulle terugkeren. We zullen weer bij onze vrienden zijn, we zullen weer bij onze families zijn. We gaan elkaar weer ontmoeten. Maar voor nu stuur ik mijn dank en warme wensen naar jullie allemaal."

Het gebeurt niet vaak dat de Queen, die al 68 jaar regeert, het volk toespreekt. Afgezien van de jaarlijkse kersttoespraak kwam dat pas vier keer eerder voor. Dat gebeurde tijdens de Golfoorlog in 1991, bij het overlijden van prinses Diana (1997) en Elizabeth's moeder (2002) en tijdens haar diamanten jubileum in 2012.

In Groot-Brittannië zijn vooralsnog bijna 48.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Bijna 5000 mensen stierven aan de gevolgen.

Meer uit Buitenland

Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

2 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

5 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

9 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

10 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

10 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

10 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

11 uur geleden