Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inlichtingendienst: Oekraïense troepen rukken verder op

Britse inlichtingendienst: Oekraïense troepen rukken verder op

KIEV (ANP/DPA) - Oekraïense strijdkrachten boeken vorderingen in hun tegenoffensief tegen Russische troepen, melden Britse inlichtingenbronnen. Een deel van de Oekraïense troepen is tot 50 kilometer opgeschoten in eerder door Rusland bezet gebied in het zuiden van de regio Charkov, aldus een Brits rapport.

De Russische troepen stonden zowel aan de noordelijke als aan de zuidelijke flanken van het conflict onder druk.

Vrijdag vertelde president Volodimir Zelenski dat de Oekraïense troepen meer dan dertig steden en dorpen in de Oost-Oekraïense regio Kharkiv hadden heroverd. "We nemen geleidelijk de controle over van nieuwe nederzettingen," zei hij. "Overal brengen we de Oekraïense vlag en bescherming voor ons volk terug."

Donbas-regio

Hij zei verder dat in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne en in het zuiden van het land nog steeds "hevige gevechten" plaatsvinden.

De oorlog in Oekraïne woedt al sinds de Russische invasie op 24 februari. Oekraïne krijgt sindsdien miljarden dollars aan militaire hulp van westerse landen.

Meer uit Buitenland

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

6 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

6 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

7 uur geleden
Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

8 uur geleden
Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

11 uur geleden
Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

12 uur geleden
EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

13 uur geleden