Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inlichtingen bevestigen Russische aanvallen op Azovstal

Britse inlichtingen bevestigen Russische aanvallen op Azovstal

LONDEN (ANP) - Britse inlichtingen bevestigen Oekraïense berichten over Russische aanvallen op de Azovstal-fabriek in Marioepol. Rusland ontkent dat zijn troepen het laatste Oekraïense bolwerk in de stad hebben bestormd, terwijl vanuit Oekraïense zijde wordt geclaimd dat Russische militairen het terrein deels zijn binnengedrongen.

"Russische grondtroepen in Marioepol hebben hun aanval op de Azovstal-staalfabriek voor de tweede dag voortgezet, ondanks Russische beweringen dat ze deze alleen zouden proberen te belegeren", aldus het Britse ministerie van Defensie vrijdagochtend.

Het Verenigd Koninkrijk denkt dat er een verband is tussen de "hernieuwde poging" om Azovstal in te nemen en de Dag van de Overwinning op 9 mei. Op deze dag viert Rusland jaarlijks de overwinning op de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Britten wil de Russische president Vladimir Poetin "een ​​symbolisch succes" boeken.

Azovstal wordt volgens Rusland door enkele duizenden Oekraïense militairen verdedigd. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk. In de ondergrondse faciliteiten van de fabriek zitten ook nog tweehonderd burgers, onder wie tientallen kinderen. Rusland kondigde eerder deze week aan van donderdag tot en met zaterdag een staakt-het-vuren in acht te nemen zodat burgers kunnen worden geëvacueerd.

Meer uit Buitenland

Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

1 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

1 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

2 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

2 uur geleden
Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

3 uur geleden
Thais parlement keurt wet die homohuwelijk mogelijk maakt goed

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Het Thaise parlement heeft voor wetgeving gestemd die het homohuwelijk mogelijk maakt. Beide Kamers van het parlement hebben ingestemd. Dinsdag deed de Senaat dat.

5 uur geleden
EK-fanzones Noordrijn-Westfalen gesloten om noodweer

DÜSSELDORF (ANP) - In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn dinsdag fanzones voor het EK voetbal gesloten in verband met verwacht noodweer. Volgens de krant Rheinische Post waarschuwen de weerdiensten voor onweer en hagel en is er zelfs kans op tornado's is de regio die grenst aan Nederland.

5 uur geleden