Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inflatie stijgt naar hoogste niveau in dertig jaar

Britse inflatie stijgt naar hoogste niveau in dertig jaar

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in december nog sterker opgelopen dan verwacht. De Britse inflatie kwam uit op het hoogste niveau sinds 1992. De druk op de Britse regering en de Bank of England om te reageren op de sterke stijging van het algemene prijspeil is daardoor verder toegenomen.

De consumentenprijzen stegen volgens het Britse statistiekbureau in december met 5,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Naast de sterk gestegen prijzen voor elektriciteit en gas namen ook de kosten van etenswaren, dranken, restaurantmaaltijden en meubilair toe. Economen hadden gerekend op een inflatie van 5,2 procent.

De koopkracht van Britse huishoudens neemt daardoor snel af, waarbij de prijzen van alledaagse goederen en diensten sneller stijgen dan de lonen. De beleidsmakers bij de Britse centrale bank moeten op 3 februari al een beslissing nemen over een nieuwe renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk om de inflatie te beteugelen. In december werd de rente al voor het eerst sinds de pandemie opgeschroefd. De Britse regering zoekt ondertussen naar maatregelen om de sterke stijging van de energierekeningen, die in april zal toeslaan, af te zwakken.

Piek in april

Economen verwachten dat de piek van de inflatie waarschijnlijk in april zal komen. Door de hoge energieprijzen, die in april zullen worden doorberekend aan consumenten, zal de geldontwaarding naar verwachting in de buurt van 6,5 procent uitkomen. De hoge inflatie en het sterke herstel van de Britse arbeidsmarkt zal de Bank of England er vrijwel zeker toe aanzetten om de rente volgende maand verder te verhogen, denken economen dan ook. De centrale bank heeft nog altijd een inflatiedoelstelling van 2 procent.

Ook elders zijn de consumentenprijzen de afgelopen tijd sterk gestegen. In Nederland en de Verenigde Staten ligt de inflatie zelfs op het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

8 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden