Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inflatie naar 9 procent, hoogste niveau in 40 jaar

Britse inflatie naar 9 procent, hoogste niveau in 40 jaar

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het leven in het Verenigd Koninkrijk was in april in doorsnee zo'n 9 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee bereikte de Britse inflatie het hoogste niveau in ruim 40 jaar. Door de torenhoge inflatie neemt de druk op de regering en de Britse centrale bank verder toe om maatregelen te nemen. De consumentenprijzen stegen sinds 1982 niet zo hard, meldde het Britse statistiekbureau.

De stijging van de inflatie is ook twee keer zo hoog als de stijging van de lonen. Daardoor holt de koopkracht van de Britten in doorsnee verder uit. De verwachting is dat de situatie nog nijpender zal worden. De Bank of England (BoE) verwacht dat de inflatie tegen oktober in de dubbele cijfers kan komen, vooral ook vanwege de duurdere energiecontracten waar veel Britten aan zullen moeten.

De crisis rond de kosten van levensonderhoud zorgt onder andere voor een scherp politiek debat over hoe om te gaan met een reeks schokken die het Verenigd Koninkrijk treffen. De conservatieve regering van premier Boris Johnson richt zich vooral op mensen met een baan, terwijl de oppositie van Labour oproept tot een noodbegroting om gepensioneerden en mensen met een uitkering te helpen. Beide partijen en ook sommige economen verwijten gouverneur Andrew Bailey van de BoE dat hij de inflatie te lang als "tijdelijk" heeft omschreven.

Een van Baileys voorgangers, Mervyn King, die de centrale bank in 2008 door de crisis leidde, zei eerder dat het pakket maatregelen van vorig jaar van de BoE een fout was. "De vergissing is dat centrale banken over de hele wereld er alle vertrouwen in hebben dat de inflatie gewoon weer zal dalen tot het streefcijfer", zei King dinsdag in een interview op LBC. "De meeste mensen zullen slechter af zijn door de hogere voedsel- en energieprijzen."

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

26 minuten geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

1 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

3 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

4 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

5 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

6 uur geleden