Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inflatie loopt op tot hoogste niveau in ruim negen jaar

Britse inflatie loopt op tot hoogste niveau in ruim negen jaar

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse inflatie is in augustus opgelopen tot het hoogste niveau in meer dan negen jaar. Britten waren gemiddeld 3,2 procent duurder uit voor goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Vooral in hotels en restaurants gingen de prijzen hard omhoog, maar ook voor bijvoorbeeld benzine, tweedehands auto's en woninghuur moest flink meer worden uitgegeven.

Bij de toegenomen prijzen in de horeca speelt mee dat Britten daar een jaar geleden nog erg voordelig uit waren door een soort kortingensteunactie van de overheid in verband met de coronacrisis. Maar veel Britse bedrijven hebben de laatste tijd ook te maken met personeelsgebrek, wat de lonen opdrijft. Ook zijn de grondstofprijzen de laatste tijd flink gestegen. Verstoringen van toeleveringsketens kunnen bij bedrijven eveneens voor hogere kosten zorgen, die weer doorberekend kunnen worden aan de consumenten.

Het nieuwe inflatiecijfer zet extra druk op de Britse centrale bank om zijn steunmaatregelen voor de economie af te bouwen. Dat de Bank of England daar ook over nadenkt, werd begin vorige maand duidelijk. Toen stelde de centrale bank dat het relatief hoge prijsniveau waarschijnlijk van tijdelijke aard zal zijn, maar dat op den duur een "bescheiden verkrapping" van het monetaire beleid waarschijnlijk wel nodig zal zijn. De verwachting is dat de inflatie bij de Britten komende tijd nog verder op zal lopen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vliegmaatschappijen willen niet opdraaien voor tekorten Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen willen niet opdraaien voor alle tekorten die luchthaven Schiphol de afgelopen twee jaar als gevolg van de crisis heeft opgelopen. Dat zegt belangengroep van luchtvaartmaatschappijen Barin. Die loopt daarmee vooruit op nieuwe gesprekken met de luchthavenexploitant over de ophanden zijnde verhoging van de haventarieven.

5 minuten geleden
Bitcoin zakt kortstondig tot onder de 40.000 dollar

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Cryptomunt bitcoin zakte eerder op woensdag voor het eerst sinds augustus kortstondig tot onder de 40.000 dollar, omgerekend ruim 34.000 euro, maar veerde daarna weer op. De munt verloor de voorbije dagen aan waarde na toenemende kritiek van toezichthouders. Het positieve sentiment op de wereldwijde markten zorgde er evenwel voor dat de dip tot onder de 40.000 dollar van korte duur was.

1 uur geleden
Damrak verder omhoog op belangrijke Fed-dag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag verder vooruit na het stevige herstel een dag eerder. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen.

1 uur geleden
VS doen nog geen toezegging aan Britten over vrijhandelsakkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog geen toezeggingen gedaan over een vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Biden is de kwestie alleen besproken tijdens een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson, die op bezoek was in het Witte Huis.

1 uur geleden
Taxibedrijf Uber naar verwachting bijna een winstgevend bedrijf

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber lijkt dicht bij het moment dat het Amerikaanse bedrijf eindelijk echt winstgevend is. In een nieuwe prognose houdt Uber er rekening mee dat dit in het huidige derde kwartaal voor het eerst sinds de beursgang in 2019 kan gaan gebeuren. Dat is vroeger dan eerder werd gedacht.

2 uur geleden
Ondernemingsraden akkoord met fusie RTL en Talpa

AMSTERDAM (ANP) - De ondernemingsraden van RTL Nederland en Talpa staan achter de voorgenomen fusie van de twee mediabedrijven. Na het positieve advies van de personeelsvertegenwoordigers hebben de bedrijven definitief hun handtekening gezet onder de deal, die in juni werd aangekondigd. Voor de fusie is nog wel toestemming van markttoezichthouders nodig. RTL en Talpa verwachten dat het hele proces in de eerste helft van volgend jaar is afgerond.

2 uur geleden
Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun.

2 uur geleden