Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse inflatie loopt op tot hoogste niveau in ruim negen jaar

Britse inflatie loopt op tot hoogste niveau in ruim negen jaar

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse inflatie is in augustus opgelopen tot het hoogste niveau in meer dan negen jaar. Britten waren gemiddeld 3,2 procent duurder uit voor goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Vooral in hotels en restaurants gingen de prijzen hard omhoog, maar ook voor bijvoorbeeld benzine, tweedehands auto's en woninghuur moest flink meer worden uitgegeven.

Bij de toegenomen prijzen in de horeca speelt mee dat Britten daar een jaar geleden nog erg voordelig uit waren door een soort kortingensteunactie van de overheid in verband met de coronacrisis. Maar veel Britse bedrijven hebben de laatste tijd ook te maken met personeelsgebrek, wat de lonen opdrijft. Ook zijn de grondstofprijzen de laatste tijd flink gestegen. Verstoringen van toeleveringsketens kunnen bij bedrijven eveneens voor hogere kosten zorgen, die weer doorberekend kunnen worden aan de consumenten.

Het nieuwe inflatiecijfer zet extra druk op de Britse centrale bank om zijn steunmaatregelen voor de economie af te bouwen. Dat de Bank of England daar ook over nadenkt, werd begin vorige maand duidelijk. Toen stelde de centrale bank dat het relatief hoge prijsniveau waarschijnlijk van tijdelijke aard zal zijn, maar dat op den duur een "bescheiden verkrapping" van het monetaire beleid waarschijnlijk wel nodig zal zijn. De verwachting is dat de inflatie bij de Britten komende tijd nog verder op zal lopen.

Meer uit Financieel

623 miljoen euro EU-steun voor Nederlandse klimaatmaatregelen

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt 623 miljoen euro aan Europese subsidies voor klimaatmaatregelen in zes regio's. Het geld wordt onder meer gestoken in groene technologie├źn voor de chemische industrie en de staalproductie, in regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof en in de omscholing van 49.000 werknemers die nu nog in de fossiele sector werken. Het gaat om de regio's Groningen en Emmen, IJmond, Groot-Rijnmond, Zeeuws-Vlaanderen, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg.

16 minuten geleden
Statiegeldsysteem voor blikjes hoeft pas op 1 april van start

DEN HAAG (ANP) - Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu wilde. In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden, heeft de Raad van State bepaald. De hoogste bestuursrechter heeft dat besloten omdat er niet voldoende machines zullen zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden.

36 minuten geleden
Moederbedrijf Opel en Fiat wil busjes ombouwen naar elektrisch

PARIJS (ANP) - Autoconcern Stellantis wil bestelbusjes met een verbrandingsmotor gaan ombouwen zodat die voortaan elektrisch aangedreven worden. Het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot en Fiat heeft een samenwerking aangekondigd met het Franse bedrijf Qinomic. De twee bedrijven gaan samen een manier ontwikkelen om die ombouw makkelijk en goedkoop te maken.

48 minuten geleden
Extinction Rebellion bezet hoofdkantoor Rabobank

UTRECHT (ANP) - Actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht bezet. De klimaatactivisten kwamen rond 12.00 uur het gebouw binnen. Een woordvoerster van de bank geeft aan dat het een vreedzaam protest is.

1 uur geleden
Advies Hoge Raad stelt dat later betalen als lening geldt

DEN HAAG (ANP) - Het later mogen betalen van een aankoop is voor de wet gelijk aan een consumptief krediet. Dat heeft de procureur-generaal van de Hoge Raad geadviseerd naar aanleiding van vragen van de kantonrechter in Gelderland. Het advies betekent dat er strengere informatieregels gaan gelden voor bedrijven die uitgesteld betalen aanbieden zoals Riverty (voorheen Afterpay) en Klarna.

1 uur geleden
VN: voedselprijzen zakten verder in november

PARIJS (ANP/RTR) - De prijzen van voedsel zijn vorige maand opnieuw iets gezakt, meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Met name granen, vlees en zuivel werden goedkoper. Daar staat tegenover dat suiker en eetbare olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, duurder werden.

1 uur geleden
Just Eat Takeaway en DSM op kop op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en speciaalchemiebedrijf DSM waren vrijdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine plus liet zien. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, profiteerde van een adviesverhoging door analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan en dikte 3 procent aan. DSM toonde herstel na de recente koersdaling en volgde met een winst van ruim 2 procent.

2 uur geleden