Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse industrie eist versoepeling handelsbetrekkingen met EU

Britse industrie eist versoepeling handelsbetrekkingen met EU

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse industriesector roept op tot een versoepeling van de handelsbetrekkingen met de Europese Unie. "Beëindig de politisering van de handel", eiste de voorzitter van de Britse industrievereniging CBI, Karan Bilimoria, woensdag in een toespraak.

Met meer dan 40 procent van het handelsvolume is de EU nog steeds de belangrijkste en naaste handelspartner van de Britten. Na de brexit begon de nieuwe relatie echter niet zonder hindernissen. "De bureaucratie hindert bedrijven vandaag de dag nog steeds. Met name in het zeer moeilijke conflict over de speciale regels na de brexit voor Noord-Ierland, zouden er oplossingen moeten worden gevonden die het mogelijk maken vooruit te kijken, niet achterom", aldus Bilimoria.

De concrete uitvoering van deze regels is al maanden een twistpunt tussen Londen en Brussel. Noord-Ierland, dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk, moet namelijk ook na de brexit de regels van de interne markt van de EU blijven volgen om een harde grens met EU-lidstaat Ierland te vermijden. Dit betekent dat alle goederen die vanuit Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) Noord-Ierland binnenkomen moeten voldoen aan de Europese regels. Die afspraak is volgens Londen echter onwerkbaar.

Noord-Ierland

De Britse brexitminister David Frost dreigde eind vorige week na topoverleg in Brussel opnieuw de brexitafspraken over Noord-Ierland in te trekken als niet een "duurzame oplossing" voor het handelsconflict met de EU over het Britse landsdeel wordt gevonden. Frost ontvangt deze week EU-commissaris Maroš Šefčovič in Londen om de onderhandelingen voort te zetten.

De voorzitter van de Britse industrievereniging riep de regering ook op om de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling te verhogen om een inhaalslag te maken ten opzichte van andere landen. Ook bekritiseerde Bilimoria de verhoogde vennootschapsbelasting als gevolg van de coronapandemie. Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens hem nu de hoogste belastingdruk in zeventig jaar.

Meer uit Financieel

Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

5 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

6 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

7 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

8 uur geleden
Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.

9 uur geleden
ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

9 uur geleden
Tesla vraagt EU om uitzondering op hogere Chinese importheffing

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft de Europese Unie gevraagd om zijn elektrische auto's die vanuit China worden ingevoerd uit te zonderen van een hogere importheffing. Het Amerikaanse bedrijf voert aan dat het namelijk minder profiteert van staatssteun dan Chinese branchegenoten. Tesla heeft een fabriek in Shanghai, waar meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf plaatsvindt.

9 uur geleden