Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse hoogbejaarde veteranen komen over voor Bevrijdingsdefilé

Britse hoogbejaarde veteranen komen over voor Bevrijdingsdefilé

WAGENINGEN (ANP) - Twintig hoogbejaarde Britse veteranen zijn dinsdag al op pad om op donderdag 5 mei uitgerust deel te kunnen nemen aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. De mannen van rond de 100 jaar komen naar Nederland met de Taxi Charity for Military Veterans, een vrijwilligersorganisatie die al sinds 1948 reizen van Engelse oorlogsveteranen naar de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog verzorgt. De zogenoemde 'Black Cabs' brengen de meeste mannen ook naar de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen doen donderdag volgens de organisatie ongeveer 1300 veteranen mee. De Britten die nog in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten gaan voorop in historische legervoertuigen. Daarachter lopen veteranen die deelnamen aan latere missies, vergezeld van militaire muziekkorpsen en legervoertuigen. De stoet wordt op het 5 Mei Plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument opgewacht door onder andere Pieter van Vollenhoven.

Wageningen45, die het defilé organiseert, realiseert zich dat een militaire parade beangstigend kan zijn voor Oekraïners die vanwege de oorlog naar Nederland zijn gevlucht. Daarom wordt aan hen voorafgaand aan het defilé en tijdens de optocht uitleg gegeven over het fenomeen, dat plaatsheeft onder het motto "herdenken en koesteren". Tijdens alle herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in Wageningen is er speciale aandacht voor de toestand in Oekraïne.

Coronapandemie

Het Bevrijdingsdefilé ging de voorgaande twee jaar niet door vanwege de coronapandemie. In die tijd hing het evenement nog aan een zijden draadje, omdat het ministerie van Defensie uit bezuinigingsoverwegingen de medewerking wilde terugschroeven tot eens in de vijf jaar. Dat zou waarschijnlijk het einde hebben betekend van de traditie. Na een storm van protest uit binnen- en buitenland kwam Defensie terug op het besluit. Het leger blijft gewoon elk jaar meehelpen, maar in wat kleinere vorm, waar de toeschouwer weinig van zal merken.

In Wageningen zijn vanaf dinsdag steeds meer straten en pleinen in en rond het centrum afgesloten vanwege het aansteken van het Bevrijdingsvuur en het Bevrijdingsdefilé. Politie en gemeente zijn voorbereid op grote verkeersdrukte.

Meer uit Binnenland

Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

40 minuten geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

3 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

18 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

21 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

22 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

23 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

1 dag geleden