Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse hoogbejaarde veteranen komen over voor Bevrijdingsdefilé

Britse hoogbejaarde veteranen komen over voor Bevrijdingsdefilé

WAGENINGEN (ANP) - Twintig hoogbejaarde Britse veteranen zijn dinsdag al op pad om op donderdag 5 mei uitgerust deel te kunnen nemen aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. De mannen van rond de 100 jaar komen naar Nederland met de Taxi Charity for Military Veterans, een vrijwilligersorganisatie die al sinds 1948 reizen van Engelse oorlogsveteranen naar de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog verzorgt. De zogenoemde 'Black Cabs' brengen de meeste mannen ook naar de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen doen donderdag volgens de organisatie ongeveer 1300 veteranen mee. De Britten die nog in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten gaan voorop in historische legervoertuigen. Daarachter lopen veteranen die deelnamen aan latere missies, vergezeld van militaire muziekkorpsen en legervoertuigen. De stoet wordt op het 5 Mei Plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument opgewacht door onder andere Pieter van Vollenhoven.

Wageningen45, die het defilé organiseert, realiseert zich dat een militaire parade beangstigend kan zijn voor Oekraïners die vanwege de oorlog naar Nederland zijn gevlucht. Daarom wordt aan hen voorafgaand aan het defilé en tijdens de optocht uitleg gegeven over het fenomeen, dat plaatsheeft onder het motto "herdenken en koesteren". Tijdens alle herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in Wageningen is er speciale aandacht voor de toestand in Oekraïne.

Coronapandemie

Het Bevrijdingsdefilé ging de voorgaande twee jaar niet door vanwege de coronapandemie. In die tijd hing het evenement nog aan een zijden draadje, omdat het ministerie van Defensie uit bezuinigingsoverwegingen de medewerking wilde terugschroeven tot eens in de vijf jaar. Dat zou waarschijnlijk het einde hebben betekend van de traditie. Na een storm van protest uit binnen- en buitenland kwam Defensie terug op het besluit. Het leger blijft gewoon elk jaar meehelpen, maar in wat kleinere vorm, waar de toeschouwer weinig van zal merken.

In Wageningen zijn vanaf dinsdag steeds meer straten en pleinen in en rond het centrum afgesloten vanwege het aansteken van het Bevrijdingsvuur en het Bevrijdingsdefilé. Politie en gemeente zijn voorbereid op grote verkeersdrukte.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

2 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

5 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

7 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

9 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

10 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

13 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

14 uur geleden