Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse geheime dienst vond gijzelnemer Texas niet gevaarlijk

Britse geheime dienst vond gijzelnemer Texas niet gevaarlijk

LONDEN (ANP) - De Britse geheime dienst heeft de man uit Blackburn die afgelopen weekend in Texas mensen in een synagoge gijzelde, eerder onderzocht en niet gevaarlijk bevonden. Britse media melden dat Malik Faisal Akram in 2020 is doorgelicht door de dienst MI5. Die koesterde verdenkingen dat de man van Pakistaanse komaf iets met terrorisme te maken kon hebben. Maar de conclusie van het onderzoek luidde dat hij geen gevaar opleverde.

De Britse regering heeft beloofd te helpen in het onderzoek naar de gijzeling zaterdag van vier mensen in een synagoge in Texas. Londen heeft de gijzeling "een vreselijke antisemitische daad van terrorisme" genoemd. De politie schoot Akram dood nadat de vier gijzelaars ongedeerd waren ontkomen. In het Engelse Manchester zijn zondagavond twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling in het Texaanse Colleyville.

Familie van Akram vraagt zich in Britse media af hoe hij in Texas terechtgekomen is. Hij had een strafblad en psychische problemen. Maar hij zou twee weken geleden naar New York zijn gevlogen en in daklozencentra in de VS hebben verbleven. Hij heeft een vuurwapen op straat gekocht, zei president Joe Biden afgelopen weekend en hij sprak van een daad van terrorisme.

Gevangene

De FBI ging er aanvankelijk van uit dat de dader in zijn eentje handelde. Een zegsman van de FBI zei eerder dat "hij dacht dat Akram maar op één ding uit was en dat dat niet speciaal met Joden te maken had".

Akram eiste tijdens de gijzeling in de synagoge de vrijlating van een in Fort Worth gevangen zittende Pakistaanse, Aafia Siddiqui. Hij noemde haar "zuster" maar de twee zijn geen familie. De Pakistaanse wetenschapper Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikanen te doden. Ze zit in een gevangenis nog geen 30 kilometer van de plek van de gijzelingsactie van Akram.

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

3 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

3 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

3 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

4 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

5 uur geleden