Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse geestelijken tegen invoering 'coronapaspoort'

Britse geestelijken tegen invoering 'coronapaspoort'

LONDEN (ANP) - Zo'n 1200 Britse geestelijken hebben hun regering opgeroepen geen vaccinatiepaspoort te introduceren. Ze schrijven in een open brief aan premier Boris Johnson een "medische apartheid" te vrezen waarin mensen die een coronavaccin weigeren worden uitgesloten van belangrijke delen van het openbaar leven, bericht de BBC.

De katholieke en anglicaanse geestelijken mengen zich met hun brief in de verhitte discussie over de mogelijke invoering van zo'n 'paspoort'. Daarmee kunnen Britten laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het virus of recent een negatieve testuitslag hebben ontvangen. Voorstanders denken dat de introductie van zo'n vaccinatiebewijs het makkelijker kan maken om coronaregels te versoepelen en bijvoorbeeld nachtclubs of theaters te heropenen.

Het Verenigd Koninkrijk is in Europa koploper op vaccinatiegebied en is al begonnen met het versoepelen van coronamaatregelen. Horecazaken in Engeland mochten bijvoorbeeld afgelopen week weer buiten klanten ontvangen. In het parlement hadden tientallen politici, onder wie partijgenoten van premier Johnson, al duidelijk gemaakt dat vaccinatiepaspoorten wat hen betreft geen deel mogen uitmaken van de heropeningsstrategie.

Steun

Die kritische politici krijgen nu steun vanuit de kerk. De geestelijken noemen de mogelijke introductie van vaccinatiebewijzen "een van de gevaarlijke beleidsvoorstellen in de geschiedenis van de Britse politiek". Ze waarschuwen dat een "politiestaat" kan ontstaan waarin de autoriteiten "technologie gebruiken om bepaalde elementen van de levens van burgers te controleren".

Dat de discussie gepaard gaat met veel emotie, ondervonden ook bedrijven die mee zouden doen aan een Fieldlab-achtig proefproject van de overheid. Die pilot zou vrijdag beginnen in Liverpool met een evenement van een comedyclub. Die trok zich volgens Sky News echter terug na een "haatcampagne" van internetgebruikers. Er kwamen duizenden boze berichten binnen.

De Hot Water Comedy Club klaagde dat ten onrechte de indruk is gewekt dat het meedeed aan een proef om vaccinatiepaspoorten te testen. Daar had het naar eigen zeggen nooit mee ingestemd. "De reden dat we ons terugtrokken was dat de overheid niet duidelijk was over de Covid-paspoorten", zei een van de eigenaren tegen de nieuwszender. "Het probleem was dat we niet wisten waar we precies voor hadden getekend."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe

BRUSSEL (ANP) - De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen.

3 uur geleden
Britse vorstin: prioriteit is nationaal herstel van pandemie

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar gezegd dat "een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering". De plechtigheid is als gevolg van die pandemie erg sober gebleven. De vorstin is niet in ceremoniële gewaden naar het parlementsgebouw in Londen gegaan, maar in dagelijkse kledij. Ze reed met een auto van het paleis naar het parlement en niet zoals gebruikelijk in een koets.

7 uur geleden
Meerdere doden na schietpartij op school in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker negen mensen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om zeven leerlingen, een leraar en een andere volwassene. Er zijn bovendien zeker 32 gewonden gevallen in de leeftijd van 7 tot 62 jaar. Twintig van hen zijn opgenomen in ziekenhuizen, onder wie achttien kinderen.

7 uur geleden
Verenigde Naties en Arabische Liga laken geweld in Israël

GENÈVE/CAÏRO (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben hun grote zorg uitgesproken over de escalatie van het geweld in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het Hoge Commissariaat van de VN voor de Mensenrechten liet weten dat de VN er "het geweld, elke aansporing daartoe, alle etnische verdeeldheid en de provocaties" veroordelen.

8 uur geleden
Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Gazastrook

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA) - Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Ruim 125 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn bij de aanvallen vijftien Palestijnse strijders gedood.

9 uur geleden
Eerste besmetting in 2 maanden in Australische deelstaat Victoria

SYDNEY (ANP/RTR) - In de Australische deelstaat Victoria is dinsdag voor het eerst in meer dan twee maanden tijd een vermoedelijk lokaal opgelopen besmetting met het coronavirus vastgesteld.

13 uur geleden
China meldt laagste bevolkingsgroei sinds begin eenkindpolitiek

PEKING (ANP/RTR) - China kende de afgelopen tien jaar de laagste bevolkingsgroei sinds de invoering van de eenkindpolitiek in de jaren zeventig, waarbij ieder stel maar één kind mocht krijgen. Dat blijkt uit de volkstelling van 2020, waarvan het nationale statistiekbureau dinsdag de resultaten bekend heeft gemaakt.

13 uur geleden