Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse excuses slavernij maken geen indruk op Caribische landen

Britse excuses slavernij maken geen indruk op Caribische landen

LONDEN (ANP/RTR) - Britse bedrijven en instellingen die veel geld hebben verdiend aan slavenhandel zoals de verzekeringsmarkt Lloyd's of London, zouden meer moeten doen dan slechts excuses aanbieden, zeggen Caribische landen. Zij vinden dat bedrijven als Lloyd's de daad bij het woord moeten voegen.

Lloyd's of London bood dinsdag excuses aan voor zijn "beschamende" rol in de 18e eeuwse slavenhandel en beloofde om te investeren in gelijke kansen voor minderheden. Een regionale alliantie van Caribische landen vindt dat Britse instituties verder moeten gaan door een deel van hun rijkdommen te investeren in de ontwikkeling van het Caribisch gebied, dat een van de centra was van de handel in mensen.

"Sorry zeggen is niet genoeg", aldus Hilary Beckles, voorzitter van de CARICOM-herstelbetalingencommissie, die door de Caribische landen in het leven is geroepen om een schadevergoeding van de voormalige koloniale machten te krijgen. "We bedelen niet. Geld is niet de hoofdzaak", aldus Beckles. "Maar in dit geval is in moreel opzicht vereist in een markteconomie dat er wordt bijgedragen aan ontwikkeling."

Beckles, een historicus afkomstig van het eiland Barbados, stelt dat veel Britse en Europese banken en een boel instellingen in de Londense City geld hebben verdiend aan slavernij in de Cariben.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

2 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

2 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

3 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

4 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

6 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

7 uur geleden