Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse ex-premier brengt luiers en kleding naar grens Oekraïne

Britse ex-premier brengt luiers en kleding naar grens Oekraïne

WARSCHAU (ANP) - De Britse oud-premier David Cameron is van Engeland naar Polen gereden om luiers, kleding, ehbo-kits en andere donaties voor Oekraïense vluchtelingen af te geven. De vrachtwagen kwam zaterdagavond na een rit van zo'n 20 uur aan bij een depot van het Rode Kruis bij de grens met Oekraïne.

Cameron zat zelf achter het stuur en maakte de rit met twee andere vrijwilligers van een liefdadigheidsorganisatie die een kleine vrachtwagen aan essentiële benodigdheden had ingezameld. Op Twitter bedankt Cameron zondag alle betrokkenen en spreekt hij zijn bewondering uit voor het werk in Polen.

"Het werk dat het Poolse Rode Kruis dag en nacht doet om Oekraïense vluchtelingen bij te staan, is werkelijk inspirerend en kent geen grenzen. Ze worden overal ondersteund door de Poolse publieke diensten en lokale gemeenschappen." Het was volgens de ex-premier "hartverwarmend" om te zien.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 3,4 miljoen mensen het land ontvlucht. Daarvan zijn er ruim 2 miljoen de grens naar Polen overgestoken. Een deel daarvan is doorgereisd naar andere landen. Het is niet bekend hoeveel vluchtelingen momenteel in Polen verblijven. Wel hebben Poolse media gemeld dat in de hoofdstad Warschau circa 300.000 vluchtelingen zijn gehuisvest, waardoor de bevolking met 17 procent is toegenomen.

Meer uit Buitenland

Onduidelijk wanneer gestrande astronauten terug naar aarde kunnen

HOUSTON (ANP) - Het is nog altijd niet duidelijk wanneer twee Amerikaanse astronauten die in de ruimte gestrand zijn, kunnen terugkeren naar de aarde. Ze moeten voorlopig in het internationale ruimtestation ISS blijven, omdat hun vaartuig kuren heeft. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dat donderdag laten weten.

46 minuten geleden
Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

LONDEN (ANP) - Twee activisten van Just Stop Oil zijn door een jury in Londen schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling voor het gooien van soep tegen het schilderij De Zonnebloemen (1888) van Vincent van Gogh. Dat deden ze in 2022 in het museum de National Gallery in de Britse hoofdstad.

2 uur geleden
Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

3 uur geleden
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

5 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

6 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

7 uur geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

7 uur geleden