Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse (ex-)magistraten vragen stop wapenverkoop aan Israël

Britse (ex-)magistraten vragen stop wapenverkoop aan Israël

LONDEN (ANP/RTR) - Drie voormalige magistraten van het Britse hooggerechtshof hebben zich aangesloten bij een actie van honderden leden van de rechterlijke macht om de regering te bewegen de verkoop van wapens aan Israël te beëindigen. Zeker zeshonderd (ex-)magistraten en andere juristen hebben de Britse premier Rishi Sunak gevraagd de wapenverkoop te stoppen om te voorkomen dat Groot-Brittannië zich volgens hen schuldig zou maken aan medeplichtigheid aan volkerenmoord in de Gazastrook.

De verkoop betekent ook medeplichtigheid aan het schenden van andere vormen van beginselen van het internationaal humanitair recht, aldus de juristen. De Britten verkopen onder meer aanvalsgeweren, explosieven en militaire vliegtuigen aan Israël. Israël is voor de Britse wapenindustrie echter maar een kleine afnemer en voor Israël zijn de Britten een kleine leverancier.

De groep juristen, onder wie voormalig opperrechter Jonathan Sumption, laat weer van zich horen kort nadat in de Gazastrook drie Britse medewerkers van een voedselhulporganisatie waren omgekomen door een Israëlische luchtaanval.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde in januari in een inleidende zitting in een zaak door Zuid-Afrika tegen Israël aangespannen dat Israël onmiddellijk moet afzien van bepaalde acties. Het gaat om elke actie die zou kunnen vallen onder de internationale conventie tegen genocide. Het feitelijke proces tegen Israël is bij het ICJ nog niet begonnen, maar de rechters van hof zeiden in de inleidende zitting al dat er aanwijzingen zijn dat er genocidale daden lijken plaats te vinden. Israël valt de dichtbevolkte strook sinds 7 oktober aan en er zijn volgen de gezondheidsautoriteiten in Gaza meer dan 100.000 doden en gewonden gevallen, overwegend vrouwen en kinderen. Overlevenden lijden honger vooral, volgens internationale hulporganisaties, omdat Israël toereikende hulp systematisch belemmert. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt de beschuldigingen schandalig.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

18 minuten geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

2 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

3 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden