Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse energiesteun kost schatkist komende tijd 60 miljard pond

Britse energiesteun kost schatkist komende tijd 60 miljard pond

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal de komende zes maanden zo'n 60 miljard pond, omgerekend 68 miljard euro, kwijt zijn aan subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens en bedrijven. Dat zei de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Ook worden de belastingen verlaagd om de economie aan te jagen.

Hij benadrukte in het parlement dat de kostenramingen van de energieplannen "bijzonder onzeker" zijn gezien de sterk schommelende energieprijzen. "Op basis van recente prijzen zullen de totale kosten van het energiepakket voor de zes maanden vanaf oktober naar verwachting ongeveer 60 miljard pond bedragen", zei hij. Kwarteng verwacht dat de kosten zullen dalen naarmate de onderhandelingen over nieuwe langlopende energiecontracten met leveranciers vorderen.

Premier Liz Truss kondigde eerder aan de energieprijzen twee jaar lang te bevriezen. Met de stap wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de sterk gestegen prijzen. Zo moet ook een recessie worden voorkomen of de omvang ervan worden beperkt.

Bedrijfsbelasting

Kwarteng zei verder dat wordt afgezien van een verhoging van de bedrijfsbelasting en dat een belasting op de aankoop van woningen wordt verlaagd, naast andere aanpassingen van het belastingstelsel. Kwarteng zei dat het Verenigd Koninkrijk hierdoor een van de meest concurrerende en op groei gerichte belastingsystemen ter wereld krijgt.

De minister maakte verder bekend dat een beperking van de bonussen voor bankiers wordt afgeschaft. Nu mogen bankiers in het Verenigd Koninkrijk een bonus krijgen van maximaal twee keer het gewone jaarsalaris. Die beperking werd opgelegd door de Europese Unie in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Kwarteng stelde dat daardoor alleen maar de basissalarissen omhoog zijn gegaan en banken activiteiten naar buiten Europa hebben verplaatst.

Londen

Truss heeft beloofd Londen als financieel centrum "te ontketenen" om zo beter de concurrentie aan te kunnen met zakencentra als New York, Singapore en Hongkong. Door de beperking op bonussen op te heffen, moet de Britse hoofdstad aantrekkelijker worden voor topbankiers en beurshandelaren.

Eerder werd ook al het verbod op het winnen van schaliegas via fracking teruggedraaid. Die methode, waarbij chemicaliën en steengruis of zand onder druk de bodem in worden gespoten om gas dat gevangen zit in steen vrij te maken, is omstreden. Er gold sinds 2019 een verbod op fracking vanwege zorgen over aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan.

Meer uit Financieel

Premier Zuid-Korea tegen FT: geen verzet tegen importheffing VS

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."

5 uur geleden
Krant: Japan overweegt herziening autonormen voor deal met VS

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.

8 uur geleden
Truckfabrikant Volvo schrapt honderden banen in VS om heffingen

NEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.

1 dag geleden
Aanstaande regeringspartij wil snel ingrijpen bij Deutsche Bahn

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.

1 dag geleden
Krant: Belgische oud-zakenman Guy Ullens overleden

BRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.

1 dag geleden
Chinese reders veroordelen heffing VS voor schepen uit China

BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.

1 dag geleden
Rome onder voorwaarden akkoord met grote Italiaanse bankendeal

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.

1 dag geleden