
Britse energierekeningen worden twee jaar bevroren
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG/AFP) - De Britse energieprijzen worden twee jaar lang bevroren. Dat heeft de nieuwe premier Liz Truss bekendgemaakt. Met de stap wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de sterk gestegen prijzen. Zo moet ook een recessie worden voorkomen of de omvang ervan worden beperkt.
De kosten van de maatregelen bedragen rond de 150 miljard pond, omgerekend een kleine 173 miljard euro. Daarmee wordt het een van de duurste overheidsingrepen sinds de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van dat bedrag zal opgebracht worden door het uitgeven van nieuwe staatsleningen.
De energieprijs gaat in het plan van Truss voor een gemiddeld huishouden naar maximaal 2500 pond per jaar. Dat is nog altijd drie keer zoveel als een jaar geleden, maar aanzienlijk minder dan de 3548 pond waarnaar het maximum in oktober zou zijn gestegen.
Inflatie beperken
Door het bevriezen van de energieprijs kan de inflatie met wel 5 procentpunten worden beperkt, stelde Truss in het Lagerhuis. Diverse banken hielden tot nu toe rekening met een inflatie die zou pieken rond de 20 procent. Een lagere inflatie, zo hield Truss het parlement voor, betekent ook dat het makkelijker wordt om de leningen af te betalen.
Voor energiebedrijven trekt het Verenigd Koninkrijk 40 miljard pond uit. Dat geld kan worden benut om te zorgen dat ze genoeg geld hebben om de prijsstijgingen en -dalingen af te dekken. Dat doen ze met opties op toekomstige leveringen, maar ze moeten daarvoor een aanbetaling doen die door de hoge prijzen ook flink is toegenomen.
Fracken
Verder kondigde Truss aan dat het verbod op het winnen van schaliegas wordt teruggedraaid. Die methode, waarbij chemicaliën en steengruis of zand onder druk de bodem in wordt gespoten om gas dat gevangen zit in steen vrij te maken, is omstreden. Grondwater kan door het zogeheten 'fracken' vervuild raken en het kan aardbevingen veroorzaken.
Het Britse ministerie van Bedrijven, Energie & Industriële Strategie stelde vorig jaar in een peiling vast dat slechts 17 procent van de Britten fracken ziet zitten. Ook binnen haar eigen Conservatieve Partij is de stap niet onomstreden. Minister Kwasi Karteng van Financiën heeft zich al uitgesproken tegen fracken.
Meer uit Financieel
LOS GATOS (ANP) - Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar de winst met bijna een kwart opgevoerd in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De streamingdienst, die onder andere met de serie Adolescence een grote hit heeft, profiteerde daarbij van de aanwas van nieuwe abonnees en hogere prijzen voor zijn diensten.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers in New York zijn donderdag geschrokken van het kwartaalbericht van zorgverzekeraar UnitedHealth Group. Aandelen van het bedrijf werden ruim een vijfde minder waard. Het zorgconcern trok zijn verwachtingen voor de rest van het jaar in omdat de zorgkosten veel harder opliepen dan eerder geraamd. UnitedHealth stelde daardoor zijn winstverwachting voor het hele boekjaar naar beneden bij, iets wat het bedrijf in ruim tien jaar niet heeft gedaan.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) kijkt of de bonusregels in de financiële sector wellicht versoepeld kunnen worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid. Dat schrijft de VVD-bewindsman aan de Tweede Kamer.
10 uur geledenLIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Uiltje en La Trappe, had vorig jaar last van krimpende biermarkten in West-Europa. "Het slechte zomerweer in Europa heeft vermoedelijk tot een lagere bierconsumptie geleid, met name binnen het horecakanaal", schrijft het bedrijf in zijn donderdag verschenen jaarverslag.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsdeal sluiten. "100 procent", zei hij bij een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni.
11 uur geledenANTWERPEN (ANP) - Mediaconcern DPG Media, het Belgische moederbedrijf van kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender Qmusic, heeft er vorig jaar meer digitale abonnees bijgekregen. Daarbij ging het volgens het bedrijf goed met onder meer de radiozenders. Maar de kosten gingen ook omhoog, waardoor de bedrijfswinst licht afnam.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheepsbouwer Koninklijke IHC krijgt opnieuw financiële steun van de regering ter waarde van tientallen miljoenen euro's. Een financieringsprogramma waarmee het bedrijf in 2020 van een faillissement werd gered, loopt binnenkort af. Zonder nieuwe hulp uit Den Haag dreigt IHC alsnog om te vallen, schrijft minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.
11 uur geleden