
Britse economie ontsnapt nipt aan recessie ondanks stakingen
LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De economie van het Verenigd Koninkrijk is ternauwernood ontsnapt aan een recessie, ondanks de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud door de hoge inflatie en de massale stakingen in het land. Volgens het Britse statistiekbureau ONS was in het laatste kwartaal van afgelopen jaar namelijk sprake van een economische stagnatie, ofwel een nulgroei, na een krimp in het derde kwartaal.
Een zogeheten technische recessie van twee opeenvolgende kwartalen van krimp bleef daarmee uit. Over het hele jaar groeide de Britse economie met 4 procent, na een groei van 7,6 procent in 2021. De omvang van de Britse economie is echter nog altijd kleiner dan eind 2019, waarmee het Verenigd Koninkrijk als enige van de G7-landen nog niet volledig is hersteld van de coronapandemie.
De Britse minister van Financiën Jeremy Hunt verwelkomde het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk een recessie heeft weten te vermijden. "Onze economie is veerkrachtiger dan velen vreesden." Wel waarschuwde hij voor de torenhoge inflatie die heeft geleid tot een crisis in de kosten van het levensonderhoud en wijdverbreide vakbondsacties.
Vakbondsacties
Het Verenigd Koninkrijk kampte vorig jaar met de grootste vakbondsacties sinds de jaren 80. Zo gingen naar schatting miljoenen werkdagen verloren als gevolg van stakingen en werkonderbrekingen. In verschillende sectoren zoals bij de spoorwegen, postbedrijven en andere publieke diensten proberen werknemers en vakbonden met acties een beter salaris af te dwingen om de hoge inflatie het hoofd te bieden. Ook dit jaar wordt er veel gestaakt.
Hoewel de vooruitzichten voor de Britse economie minder somber zijn dan een paar maanden geleden, wordt er nog wel gerekend op een recessie. Die begint naar verwachting dit kwartaal. De economische krimp zal wel milder uitvallen dan gevreesd. Zo houdt de Bank of England rekening met een lichte neergang die tot begin 2024 zal aanhouden.
Ook Frankrijk ontloopt naar verwachting deze winter een recessie, verklaarde de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau. "De Franse economie vertraagt, maar biedt weerstand. Afgelopen herfst maakten we ons zorgen over een recessie, maar ik denk dat ik die voor 2023 kan uitsluiten", zei de Franse centrale bankier tegen televisiezender France 2. Het Franse statistiekbureau Insee sloot eerder deze week ook al een recessie uit en voorspelt dat de economie zowel in het eerste als in het tweede kwartaal met 0,2 procent zal groeien.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
28 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
14 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
16 uur geleden