Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse economie ontsnapt nipt aan recessie ondanks stakingen

Britse economie ontsnapt nipt aan recessie ondanks stakingen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De economie van het Verenigd Koninkrijk is ternauwernood ontsnapt aan een recessie, ondanks de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud door de hoge inflatie en de massale stakingen in het land. Volgens het Britse statistiekbureau ONS was in het laatste kwartaal van afgelopen jaar namelijk sprake van een economische stagnatie, ofwel een nulgroei, na een krimp in het derde kwartaal.

Een zogeheten technische recessie van twee opeenvolgende kwartalen van krimp bleef daarmee uit. Over het hele jaar groeide de Britse economie met 4 procent, na een groei van 7,6 procent in 2021. De omvang van de Britse economie is echter nog altijd kleiner dan eind 2019, waarmee het Verenigd Koninkrijk als enige van de G7-landen nog niet volledig is hersteld van de coronapandemie.

De Britse minister van Financiën Jeremy Hunt verwelkomde het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk een recessie heeft weten te vermijden. "Onze economie is veerkrachtiger dan velen vreesden." Wel waarschuwde hij voor de torenhoge inflatie die heeft geleid tot een crisis in de kosten van het levensonderhoud en wijdverbreide vakbondsacties.

Vakbondsacties

Het Verenigd Koninkrijk kampte vorig jaar met de grootste vakbondsacties sinds de jaren 80. Zo gingen naar schatting miljoenen werkdagen verloren als gevolg van stakingen en werkonderbrekingen. In verschillende sectoren zoals bij de spoorwegen, postbedrijven en andere publieke diensten proberen werknemers en vakbonden met acties een beter salaris af te dwingen om de hoge inflatie het hoofd te bieden. Ook dit jaar wordt er veel gestaakt.

Hoewel de vooruitzichten voor de Britse economie minder somber zijn dan een paar maanden geleden, wordt er nog wel gerekend op een recessie. Die begint naar verwachting dit kwartaal. De economische krimp zal wel milder uitvallen dan gevreesd. Zo houdt de Bank of England rekening met een lichte neergang die tot begin 2024 zal aanhouden.

Ook Frankrijk ontloopt naar verwachting deze winter een recessie, verklaarde de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau. "De Franse economie vertraagt, maar biedt weerstand. Afgelopen herfst maakten we ons zorgen over een recessie, maar ik denk dat ik die voor 2023 kan uitsluiten", zei de Franse centrale bankier tegen televisiezender France 2. Het Franse statistiekbureau Insee sloot eerder deze week ook al een recessie uit en voorspelt dat de economie zowel in het eerste als in het tweede kwartaal met 0,2 procent zal groeien.

Meer uit Financieel

ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

39 minuten geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

16 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

18 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

20 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

22 uur geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

23 uur geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 dag geleden