
Britse economie ontsnapt nipt aan recessie ondanks stakingen
LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De economie van het Verenigd Koninkrijk is ternauwernood ontsnapt aan een recessie, ondanks de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud door de hoge inflatie en de massale stakingen in het land. Volgens het Britse statistiekbureau ONS was in het laatste kwartaal van afgelopen jaar namelijk sprake van een economische stagnatie, ofwel een nulgroei, na een krimp in het derde kwartaal.
Een zogeheten technische recessie van twee opeenvolgende kwartalen van krimp bleef daarmee uit. Over het hele jaar groeide de Britse economie met 4 procent, na een groei van 7,6 procent in 2021. De omvang van de Britse economie is echter nog altijd kleiner dan eind 2019, waarmee het Verenigd Koninkrijk als enige van de G7-landen nog niet volledig is hersteld van de coronapandemie.
De Britse minister van Financiën Jeremy Hunt verwelkomde het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk een recessie heeft weten te vermijden. "Onze economie is veerkrachtiger dan velen vreesden." Wel waarschuwde hij voor de torenhoge inflatie die heeft geleid tot een crisis in de kosten van het levensonderhoud en wijdverbreide vakbondsacties.
Vakbondsacties
Het Verenigd Koninkrijk kampte vorig jaar met de grootste vakbondsacties sinds de jaren 80. Zo gingen naar schatting miljoenen werkdagen verloren als gevolg van stakingen en werkonderbrekingen. In verschillende sectoren zoals bij de spoorwegen, postbedrijven en andere publieke diensten proberen werknemers en vakbonden met acties een beter salaris af te dwingen om de hoge inflatie het hoofd te bieden. Ook dit jaar wordt er veel gestaakt.
Hoewel de vooruitzichten voor de Britse economie minder somber zijn dan een paar maanden geleden, wordt er nog wel gerekend op een recessie. Die begint naar verwachting dit kwartaal. De economische krimp zal wel milder uitvallen dan gevreesd. Zo houdt de Bank of England rekening met een lichte neergang die tot begin 2024 zal aanhouden.
Ook Frankrijk ontloopt naar verwachting deze winter een recessie, verklaarde de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau. "De Franse economie vertraagt, maar biedt weerstand. Afgelopen herfst maakten we ons zorgen over een recessie, maar ik denk dat ik die voor 2023 kan uitsluiten", zei de Franse centrale bankier tegen televisiezender France 2. Het Franse statistiekbureau Insee sloot eerder deze week ook al een recessie uit en voorspelt dat de economie zowel in het eerste als in het tweede kwartaal met 0,2 procent zal groeien.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
59 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
2 uur geledenHONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
4 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
4 uur geleden