
Britse economie belandt in een recessie
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in een recessie beland. Dat zorgt voor grote moeilijkheden voor de Britse premier Rishi Sunak die in de aanloop naar nieuwe verkiezingen juist had beloofd dat hij de economie zou laten groeien.
Volgens het Britste statistiekbureau is de economie in het Verenigd Koninkrijk in de drie maanden tot en met december met 0,3 procent gekrompen. Daarmee ging het slechter met de economie dan economen in doorsnee hadden voorzien.
In de zomerperiode was al sprake van 0,1 procent krimp. Economen spreken doorgaans van een recessie bij twee opeenvolgende kwartalen met krimp.
Hoge inflatie
Sunak maakte de groei van de economie vorig jaar tot een van de vijf belangrijkste beloften. Maar de cijfers wijzen uit dat de Britse economie in zijn eerste volledige jaar als premier stagneerde.
Vooral de hoge inflatie zat de Britse consumptie dwars. Ook had de economie in het land duidelijk last van de snel gestegen rente, waardoor de leenkosten zijn opgelopen. Daarnaast zijn er heel veel stakingen geweest in het Verenigd Koninkrijk, omdat werknemers in bijvoorbeeld de zorg en het openbaar vervoer hogere lonen eisten. Die stakingen hebben ook een rem op de economie gezet.
Nederland
Wanneer er precies nieuwe parlementsverkiezingen zijn in Groot-Brittannië, is nog niet duidelijk. Maar de verwachting is dat dit ergens in het najaar wordt.
De Nederlandse economie is juist uit een recessie gekomen, werd woensdag bekend. Na drie kwartalen met economische krimp op rij, nam de omvang van de economie in Nederland afgelopen kwartaal weer licht toe. Die opleving was vooral te danken aan een hogere consumptie door huishoudens.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
29 minuten geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
18 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
19 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
19 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
21 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
21 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
22 uur geleden