Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse consumenten willen geld voor apps terug van Apple

Britse consumenten willen geld voor apps terug van Apple

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Apple wordt in Groot-Brittannië aangeklaagd omdat het techbedrijf consumenten te veel in rekening zou hebben gebracht voor gekochte apps. De eisers, aangevoerd door een hoogleraar van King's College in Londen, menen dat de 30 procent commissie die appontwikkelaars aan Apple moeten betalen "overdadig" en "onwettelijk" is. iPhone en iPadgebruikers zouden daarom gecompenseerd moeten worden.

Volgens hoogleraar Rachael Kent, die gespecialiseerd is in de omgang tussen consumenten en digitale platformen, misbruikt Apple met de eisen aan softwarebedrijven zijn marktmacht. "Dat heeft op zijn beurt nadelige gevolgen voor Britse consumenten." Volgens de aanklacht zijn zo'n 20 miljoen Britse Appleklanten benadeeld door Apple.

Apple laat weten dat de claim ongefundeerd is. Het bedrijf zegt juist pal te staan voor consumenten en veel waarde te hebben gecreëerd met de App Store, ook voor de Britse economie. Verder zou 84 procent van de appontwikkelaars niets betalen omdat hun apps gratis zijn. De rest kan in aanmerking komen voor een commissie van 15 procent. Apple verlaagde de tarieven onlangs voor een deel van de apps die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De zaak komt nu Apple zich in eigen land verdedigt tegen aantijgingen van spellenmaker Epic dat Apple zijn App Store als een monopolist beheert. Volgens Epic heeft Apple te veel macht en stelt het eisen die niet terecht zijn. Ook heeft de Europese Commissie vraagtekens gesteld bij enkele bepalingen van de App Store en stelde het dat Apple zijn marktmacht misbruikt heeft om andere muziekstreamingdiensten te benadelen ten opzichte van de eigen dienst Apple Music.

Meer uit Financieel

Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 minuten geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

11 minuten geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

40 minuten geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

48 minuten geleden
ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

3 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

4 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

4 uur geleden