Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse conservatieven stemmen over politieke toekomst Johnson

Britse conservatieven stemmen over politieke toekomst Johnson

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Britse Conservatieve Partij houdt maandag om 19.00 uur Nederlandse tijd een vertrouwensstemming over partijleider en premier Boris Johnson. Steeds meer partijgenoten willen dat hij vertrekt vanwege 'partygate', het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns. De stemming in de Conservatieve lagerhuisfractie duurt ongeveer twee uur.

Om de premier weg te krijgen moeten minimaal 180 parlementariërs voor de motie van wantrouwen stemmen. Volgens Britse media wordt de uitslag rond 22.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

Minstens 15 procent van Conservatieve parlementsleden in het Lagerhuis heeft om deze stemming gevraagd. Daarmee moet het partijbestuur de motie van wantrouwen voorleggen aan de hele fractie. Premier Johnson meent dat hij genoeg parlementsleden achter zich heeft om de stemming te overleven en aan te blijven. Een woordvoerder van de premier zei blij te zijn met de stemming, omdat die "een einde kan maken aan de maandenlange speculaties" over de positie van premier Johnson. Dit wordt een kans voor hem "er een streep onder te zetten en door te gaan".

Meerderheid

Maar als blijkt dat een meerderheid van de fractie niet achter Johnson staat, wordt hij afgezet. Dan begint de partij direct met de zoektocht naar een nieuwe partijleider die automatisch ook minister-president wordt. Het aantal stemrondes bij een eventuele Conservatieve leiderschapsverkiezing is afhankelijk van het aantal kandidaten dat zich meldt. Bij elke ronde vallen kandidaten af totdat er maar twee zijn overgebleven. De eerste stemmingen worden gehouden onder leden van de Lagerhuisfractie, bij de laatste ronde stemmen alle leden van de Conservatieve Partij

De laatste keer dat een Conservatieve premier te maken kreeg met zo'n motie van wantrouwen uit de eigen gelederen was eind 2018 tijdens de moeizame onderhandelingen over de brexit. Toen steunde een meerderheid van de fractie premier Theresa May, de voorganger van Boris Johnson. Er kan volgens de partijstatuten maar één zo'n vertrouwensstemming in een jaar tijd plaatsvinden. Maar May ruimde enkele maanden toch het veld als gevolg van de brexitproblemen. Johnson volgde haar in 2019 op en loodste het land begin 2020 uit de EU.

Coronapandemie

Kort erna diende de coronapandemie zich aan. Johnsons trage beleid leverde hem veel kritiek op. Na aarzelingen voerde hij alsnog zware lockdowns in en zette hij een vaccinatiecampagne op. Maar zijn positie is gaan wankelen toen bekend werd dat hij en tal van topfiguren in regeringscentra zelf de coronabeperkingen niet zo nauw namen. Johnson heeft ook er ook een boete voor gehad.

Meer uit Buitenland

AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

41 minuten geleden
Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

2 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

4 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

5 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

5 uur geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

7 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

7 uur geleden