Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse conservatieven ruziën over 'held' Boris Johnson

Britse conservatieven ruziën over 'held' Boris Johnson

LONDEN (ANP) - Binnen de Britse Conservatieve Partij groeit de onrust na het vertrek van brexitminister Frost. Het kwam volgens Sky News tot een botsing toen minister van Cultuur Nadine Dorries de premier verdedigde in een tekstbericht. Ze werd prompt uit een Whatsapp-groep gegooid waar zo'n 100 partijgenoten inzitten.

Conservatieve parlementariërs blikten in de groep Clean Global Brexit terug op een tumultueuze week voor hun partij en premier Boris Johnson. Die kampte al met een rebellie binnen de Conservatieven over zijn coronabeleid, met schandalen rond feestjes in de coronacrisis en met het verlies van een conservatief bolwerk bij tussentijdse verkiezingen.

Een ramp

Oud-minister Theresa Villiers noemt het vertrek van Frost in de groep "zeer zorgwekkend". Parlementariër Andrew Bridgen vindt dat een understatement en omschrijft de situatie als "een ramp". Hij stelt dat de meeste conservatieve parlementariërs net als Frost bezorgd zijn over het beleid van de regering.

Het komt tot een botsing als minister Dorries haar klagende partijgenoten op de vingers tikt. Ze noemt Johnson "de held" die de brexit heeft geregeld en een grote overwinning boekte bij de parlementsverkiezingen. Een beetje loyaliteit kan geen kwaad, vindt de minister. Die wordt vervolgens uit de groep verwijderd door brexiteer Steve Baker. "Genoeg is genoeg", schrijft hij.

Het geruzie binnen de groep illustreert volgens de nieuwszender dat binnen de partij sprake is van woede en frustratie. Dorries kreeg overigens wel enige bijval nadat ze op de politieke wapenfeiten van Johnson had gewezen. Een parlementariër merkte spottend op dat sommige collega's kennelijk in de steek worden gelaten door hun geheugen.

Meer uit Buitenland

Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

23 minuten geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

3 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

3 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

3 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

5 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

7 uur geleden