
Britse centrale bank koopt meer schulden op na onrust op markten
LONDEN (ANP) - De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk ziet zich genoodzaakt om meer obligaties op te kopen om paniek op de financiële markten te voorkomen. Die ingreep volgt op de nieuwe uitverkoop van Britse staatsleningen op maandag.
De Bank of England (BoE) zal nu ook Britse schuldpapieren opkopen waarvan de rentebetalingen zijn gebaseerd op de inflatie. Hier zal dagelijks maximaal 5 miljard pond (5,7 miljard euro) naartoe gaan, naast de aankoop van andere Britse schuldpapieren voor nog eens 5 miljard pond.
Eind september greep de centrale bank in op de obligatiemarkten doordat Britse staatsobligaties, ook wel gilts genoemd, hard in waarde daalden door zorgen over de staatsbegroting van het Verenigd Koninkrijk. Door die uitverkoop van gilts dreigden pensioenfondsen in de problemen te komen.
Panieksituaties
De aankopen van de aan inflatie gelinkte obligaties lopen in principe tot 14 oktober. De BoE benadrukt de omvang van zijn opkoopprogramma verder aan te kunnen passen zolang de marktomstandigheden daarom vragen.
De problemen op de financiële markten ontstonden nadat de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng zijn begrotingsplannen toelichtte. Hij kondigde forse belastingverlagingen aan in combinatie met extra uitgaven om bedrijven en huishoudens te helpen met hun energierekening. Daarvoor moet het land tientallen miljarden ponden bijlenen, wat de vrees voedde dat de inflatie in weerwil van alle renteverhogingen alsnog blijft stijgen. Een van de meest omstreden maatregelen, de verlaging van het hoogste belastingtarief voor de rijkste Britten, draaide Kwarteng na forse druk terug.
Econoom Tobias Adrian van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageert positief op het ingrijpen door de Britse centrale bank. Maar hij vreest dat zich elders op de wereld soortgelijke panieksituaties als in het Verenigd Koninkrijk kunnen voordoen. Hij signaleert dat het overal veel moeilijker is geworden om beleggingen snel makkelijk van de hand te doen als je dat als belegger wil. "Wereldwijde markten vertonen spanningen omdat beleggers de laatste tijd meer risicomijdend zijn geworden te midden van verhoogde onzekerheid over de economie en over beleid", aldus Adrian die hierin een van de risico's ziet waarvoor het mondiale financiële systeem momenteel waakzaam moet zijn.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
11 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
33 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
36 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden