Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse brexitminister vrijdag naar Brussel, al is 'kloof flink'

Britse brexitminister vrijdag naar Brussel, al is 'kloof flink'

BRUSSEL/LONDEN (ANP) - De Britse brexitminister David Frost gaat vrijdag naar Brussel om te proberen "de flinke kloof" die er nog is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de handel met Noord-Ierland te overbruggen. Beide partijen deden de afgelopen dagen voorstellen om uit het hoogopgelopen meningsverschil te geraken.

De Europese Commissie heeft echt haar best gedaan om de obstakels aan te pakken waarop Britse goederen met bestemming Noord-Ierland sinds de brexit stuiten, erkent de Britse regering. "We bestuderen de voorstellen van Eurocommissaris Maros Šefčovič positief en constructief."

"Niettemin is het duidelijk dat er nog een aanzienlijke kloof is tussen onze twee standpunten", zegt een woordvoerder van de regering in Londen. Alle voorstellen die nu op tafel liggen "vereisen de komende dagen intensieve bespreking". Frost en Šefčovič beginnen daar vrijdag mee.

Šefčovič bood woensdag aan dat Noord-Ierland de controles op Britse goederen fors zou kunnen versoepelen. Die controles zijn afgesproken om de Europese markt te beschermen nu het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de EU. Dat zou ook kunnen met grenscontroles tussen Noord-Ierland, dat bij het VK hoort, en EU-land Ierland. Maar dat is een groot taboe omdat zo'n harde grens de zwaarbevochten vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken op het spel zou kunnen zetten.

Maar Londen noemt de afspraken over Noord-Ierland onwerkbaar en dreigt ze op te zeggen. De EU maakt zich op om in dat geval hard terug te slaan, klinkt het in Brussel.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

1 uur geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

2 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

2 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

2 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

2 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

4 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

4 uur geleden