
Britse 'betoncrisis' treft na scholen ook Londense luchthavens
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Op de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick is hetzelfde soort beton aangetroffen als eerder ruim honderd Britse scholen dwong hun deuren te sluiten. Dat gebeurde uit vrees voor de veiligheid. Het lichte RAAC-beton blijkt namelijk minder lang mee te gaan dan oorspronkelijk gedacht.
Op Heathrow werd de betonsoort aangetroffen in terminal 3. Nadat de problemen op de scholen in het Verenigd Koninkrijk aan het licht waren gekomen, heeft de luchthaven meteen een onderzoek laten uitvoeren. Een woordvoerder van Gatwick zegt dat deze luchthaven een overzicht bijhoudt van locaties waar RAAC aanwezig is. Dat wordt volgens hem "nauwlettend in de gaten gehouden door middel van regelmatige, uitgebreide en structurele inspecties".
Omdat beide luchthavens de situatie blijven monitoren, zijn er vooralsnog geen zorgen over personeel en passagiers. "De veiligheid van passagiers en collega's zal altijd onze eerste prioriteit zijn en we zullen belanghebbenden in de hele sector op de hoogte blijven houden naarmate onze plannen voor permanente oplossingen vorderen", aldus een woordvoerder van Heathrow.
Houdbaarheid
RAAC werd van de jaren 50 tot medio jaren 90 veel gebruikt in muren, vloeren en plafonds. Het betreft gewapend lichtgewicht beton, dat relatief goedkoop is. Maar naar nu blijkt, gaat het beton niet zo lang mee. De bezorgdheid over de houdbaarheid ontstond in 2018, toen een dak van een basisschool in het zuidoosten van Engeland plotseling instortte.
Vlak voor de start van het nieuwe schooljaar kwam een nieuwe veiligheidsrichtlijn van het Britse ministerie van Onderwijs naar buiten. Die had tot gevolg dat ruim honderd scholen naar alternatieve klaslokalen op zoek moesten om les te geven aan duizenden kinderen.
Meer uit Financieel
LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 minuut geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
4 uur geleden