Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse bedrijven maken excuses voor rol in slavenhandel

Britse bedrijven maken excuses voor rol in slavenhandel

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De wereldwijde Black Lives Matter-protesten, aangewakkerd door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, heeft een reeks Britse bedrijven aangezet om excuses te maken voor vroegere banden met slavernij en racisme. Onder meer verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen en pubuitbater Greene King boden hun excuses aan. Verder verwijdert de universiteit van Oxford een omstreden standbeeld.

Lloyd's, dat destijds een rol speelde met scheepvaartverzekeringen, bestempelde de periode van de slavenhandel als een afschuwelijke en beschamende periode in de Engelse geschiedenis, maar ook in de historie van Lloyd's zelf. De instelling belooft nu te investeren in liefdadigheidsinstellingen en organisaties die kansen voor zwarte en etnische minderheden bevorderen.

"De recente gebeurtenissen hebben de aandacht gevestigd op de ongelijkheid die zwarte mensen gedurende vele jaren hebben ondervonden als gevolg van het systematische en structurele racisme die in vele aspecten van de samenleving heeft bestaan", aldus Lloyd's. "Dit heeft moeilijke gesprekken ontketend die al lang hadden moeten plaatsvinden."

Onvergeeflijk

Volgens Greene King is het onvergeeflijk dat de oprichters van het bedrijf profiteerden van de slavernij en betoogden tegen de afschaffing ervan. Benjamin Greene was een van de 47.000 mensen die een compensatie ontving van de Britse regering na het afschaffen van de slavernij. Het bedrijf zegt nu ook een "aanzienlijke investering" te zullen doen om kansen voor minderheden te bevorderen.

Bij de universiteit van Oxford wordt het standbeeld van Cecil Rhodes weggehaald. De Britse imperialist verdiende een fortuin met diamantmijnen in Zuid-Afrika toen die door de Britten in beslag werden genomen. Rhodes is ook een van de oprichters van diamantbedrijf De Beers.

Afrikaanse slaven

Ten tijde van de slavenhandel werden wapens en buskruit uit Europa geruild voor miljoenen Afrikaanse slaven die vervolgens over de Atlantische Oceaan naar Noord- en Zuid-Amerika werden verscheept. De schepen keerden terug naar Europa met suiker, katoen en tabak.

Ongeveer 17 miljoen Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn tussen de 15e en 19e eeuw tot slaaf gemaakt. Velen stierven en de overlevenden werden onderworpen aan brute omstandigheden op suiker-, tabaks- en katoenplantages. Groot-Brittannië schafte de trans-Atlantische slavenhandel in 1807 af. Nederland deed dat pas in 1814. De afschaffing van de slavernij volgde tientallen jaren later.

Meer uit Financieel

Microsoft wil cloudactiviteiten in Duitsland verdubbelen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Microsoft heeft dit jaar de capaciteit van zijn cloudplatform Azure in Duitsland al aanzienlijk uitgebreid en heeft plannen om het aanbod begin 2024 te verdubbelen. Dat zei Marianne Janik, de baas van Microsoft Duitsland, maandag in een toespraak in München.

18 minuten geleden
Adyen verder omhoog op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was maandag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De betalingsverwerker werd vorige week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten. Het aandeel werd 1,9 procent hoger gezet. De chipbedrijven ASMI en Besi volgden met plussen van 1,4 en 1,2 procent.

27 minuten geleden
Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

1 uur geleden
AFM legt miljoenenboete op aan vastgoedinvesteerder Bever Holding

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgoedinvesteerder Bever Holding twee boetes opgelegd met een totale waarde van 5 miljoen euro. Het bedrijf zou een tijd lang hebben nagelaten voorwetenschap tijdig openbaar te maken. Ook heeft Bever Holding onjuiste informatie verspreid, stelt de markttoezichthouder.

2 uur geleden
AEX koerst af op vlak begin van week vol rentebesluiten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst maandag af op een vrijwel vlak begin. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De rentebesluiten van de ECB en de Britse centrale bank volgen op donderdag.

2 uur geleden
Franse AI-start-up haalt 385 miljoen euro aan investeringen op

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse kunstmatige intelligentie-start-up Mistral AI heeft 385 miljoen euro aan investeringen opgehaald en is daarmee een van de leidende AI-bedrijven in Europa. De waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 2 miljard euro.

2 uur geleden
Chipbedrijf Nvidia wil basis opzetten in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het grote Amerikaanse chipconcern Nvidia wil een basis opzetten in Vietnam om de halfgeleiderindustrie in het Aziatische land te helpen ontwikkelen. Dat heeft Nvidia-topman Jensen Huang gezegd bij een bezoek aan Vietnam en een ontmoeting met premier Pham Minh Chinh.

2 uur geleden