Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse ambassadeur in Iran spreekt demonstreren tegen

Britse ambassadeur in Iran spreekt demonstreren tegen

TEHERAN (ANP) - De Britse ambassadeur in Iran, Rob Macaire, spreekt tegen dat hij heeft meegedaan aan een demonstratie in Teheran. Hij werd zaterdag opgepakt wegens provocatie en korte tijd vastgehouden.

Macaire zegt dat hij deelnam aan een herdenking voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash van woensdag, waarbij een Oekraïens passagierstoestel door de Iraanse Revolutionaire Garde uit de lucht werd geschoten. "Vanzelfsprekend wil je je medeleven betuigen - sommige slachtoffers waren Britten. Ik ben na 5 minuten weggegaan, toen sommigen leuzen gingen scanderen", aldus Macaire op Twitter. Hij doelt op het moment dat het eerbetoon omsloeg in een demonstratie tegen de regering, wat hoogst zeldzaam is in Iran.

Hij voegt eraan toe: "Het arresteren van diplomaten is uiteraard illegaal, in alle landen". Zaterdag noemde de Britse minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) de arrestatie "een flagrante schending van het internationaal recht".

Andere Europese landen scharen zich achter de Britse ambassadeur, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland. "Nederland is volledig solidair met het Verenigd Koninkrijk", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. De EU-buitenlandchef Josep Borrell roept via Twitter op tot "de-escalatie en ruimte voor diplomatie".

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

1 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

2 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

2 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

4 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

6 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

8 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

9 uur geleden