Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse ambassadeur in Iran spreekt demonstreren tegen

Britse ambassadeur in Iran spreekt demonstreren tegen

TEHERAN (ANP) - De Britse ambassadeur in Iran, Rob Macaire, spreekt tegen dat hij heeft meegedaan aan een demonstratie in Teheran. Hij werd zaterdag opgepakt wegens provocatie en korte tijd vastgehouden.

Macaire zegt dat hij deelnam aan een herdenking voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash van woensdag, waarbij een Oekraïens passagierstoestel door de Iraanse Revolutionaire Garde uit de lucht werd geschoten. "Vanzelfsprekend wil je je medeleven betuigen - sommige slachtoffers waren Britten. Ik ben na 5 minuten weggegaan, toen sommigen leuzen gingen scanderen", aldus Macaire op Twitter. Hij doelt op het moment dat het eerbetoon omsloeg in een demonstratie tegen de regering, wat hoogst zeldzaam is in Iran.

Hij voegt eraan toe: "Het arresteren van diplomaten is uiteraard illegaal, in alle landen". Zaterdag noemde de Britse minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) de arrestatie "een flagrante schending van het internationaal recht".

Andere Europese landen scharen zich achter de Britse ambassadeur, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland. "Nederland is volledig solidair met het Verenigd Koninkrijk", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. De EU-buitenlandchef Josep Borrell roept via Twitter op tot "de-escalatie en ruimte voor diplomatie".

Meer uit Buitenland

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

9 minuten geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

3 uur geleden
Khartoem relatief kalm bij aanvang 24 uurswapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - De Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens waarnemers zaterdagmorgen relatief kalm, sinds de strijdende partijen hebben ingestemd met een gevechtspauze van 24 uur op zaterdag. Dat bestand is afgesproken in de Saudische stad Jeddah. Daar proberen Amerikaanse en Saudische diplomaten de Soedanese militairen en de rivaliserende Rapid Support Forces (RSF) te bewegen op zijn minst tijdelijk de wapens neer te leggen om humanitaire hulp en evacuaties mogelijk te maken.

3 uur geleden
Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

10 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag levend teruggevonden. Ze zijn naar de hoofdstad Bogota overgebracht voor medisch onderzoek. President Gustavo Petro kondigde de vondst van de kinderen opgetogen aan: "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden."

11 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

16 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

18 uur geleden