Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Brits' Unilever krijgt fiat beleggers, AEX kleurt rood

'Brits' Unilever krijgt fiat beleggers, AEX kleurt rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-in Amsterdam is donderdag met een stevige min de handel uit gegaan. Ook elders in Europa werden verliezen opgetekend. Unilever was een van de weinige hoofdfondsen op het Damrak die zich aan het negatieve sentiment wist te onttrekken. Met de beslissing de structuur te wijzigen kreeg het de handen van beleggers voorzichtig op elkaar. Dat de stemming somber was, kwam onder meer door de voorzichtige prognoses over het herstel van de Amerikaanse economie.

De AEX-index sloot de sessie met een min van 3,4 procent op 540,26 punten. De MidKap zakte 3,9 procent tot 731,31 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 4,5 procent.

Unilever was een van de twee winnaars in de AEX. Het levensmiddelenconcern geeft zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur op en wordt op papier volledig Brits. Die stap moet het bedrijf meer flexibiliteit bieden, wat beleggers wel kon bekoren. Het aandeel won 0,4 procent. Betalingsbedrijf Adyen was met een winst van 0,8 procent dagwinnaar in de AEX.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway daalde 3,8 procent. Het maaltijdbestelbedrijf neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub over voor 7,3 miljard dollar. De deal wordt volledig in aandelen afgehandeld. Unibail-Rodamco-Westfield (min 13 procent) sloot de rij, mede door een adviesverlaging.

Verder stonden banken en verzekeraars onder druk nadat de Amerikaanse koepel van centrale banken had laten weten dat de rente in de Verenigde Staten nog lang laag zal blijven. ABN AMRO, Aegon en ING stonden in de staartgroep van de AEX met verliezen van meer dan 8 procent.

MidKap

In de MidKap was er onder meer bovengemiddelde aandacht voor PostNL (min 7,2 procent). Een rechter zette een streep door de vergunning voor de eerdere overname van concurrent Sandd. Die beslissing doet naar verluidt niets af aan de samenvoeging die al is afgerond, maar toch maakte het beleggers nerveus.

Air France-KLM verloor 8,7 procent. Het luchtvaartconcern verruimde zijn regeling wat betreft de geldteruggarantie voor de door de coronacrisis gedupeerde reizigers. In Frankfurt verloor Lufthansa dik 9 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht ondanks de miljardensteun van de Duitse overheid tot 26.000 banen te schrappen vanwege de coronacrisis.

De euro was 1,1366 dollar waard, tegen 1,1351 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 7,9 procent goedkoper 36,44 dollar. Brentolie kostte 6,8 procent minder op 38,90 dollar.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

1 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

2 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiƫle moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

2 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

3 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

6 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

6 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieƫn zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

7 uur geleden