Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brits rentebesluit en Duitse bedrijfsresultaten centraal op beurs

Brits rentebesluit en Duitse bedrijfsresultaten centraal op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen gaat de aandacht van beleggers donderdag vooral uit naar het rentebesluit in het Verenigd Koninkrijk. Ook openden veel grote Duitse bedrijven als Adidas, Bayer, Lufthansa, Deutsche Post, Siemens en Zalando de boeken. Op het Damrak gaven onder meer maritiem dienstverlener SBM Offshore en biotechnoloog Pharming inzicht in de stand van zaken.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,5 procent hoger.

AEX-bedrijf Unilever staat ook in de belangstelling. Het levensmiddelenconcern heeft volgens persbureau Bloomberg het startsein gegeven voor de verkoop van grote delen van zijn theedivisie. Unilever zou contact hebben opgenomen met potentiƫle kopers van het onderdeel. De divisie waar onder meer merken als Lipton en Pukka toe behoren zou circa 4 miljard euro moeten opleveren.

SBM Offshore

SBM Offshore zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar licht dalen, maar handhaafde zijn verwachtingen voor 2021. Ook heeft de maritiem dienstverlener voor een recordbedrag van 29,5 miljard dollar aan werk op de plank liggen en gaat het bedrijf voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De omzet van biotechnoloog Pharming trok weer aan in het tweede kwartaal dankzij de heropening van artsenpraktijken. In het eerste kwartaal daalde de omzet door de sluiting van veel artsenpraktijken in de Verenigde Staten door de tweede coronagolf. De winst zakte in de eerste jaarhelft als gevolg van hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling en investeringen in leniolisib, een medicijn tegen de zeldzame immuunziekte APDS.

Fagron

Ook Fagron kwam met cijfers. De resultaten van de toeleverancier van apotheken werden in de eerste jaarhelft gedomineerd door de coronapandemie. Wel zag topman Rafael Padilla een herstel in all regio's in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde in de eerste zes maanden desondanks met bijna 15 procent.

De Europese beurzen gingen woensdag verder omhoog. De AEX-index steeg 0,8 procent tot een nieuw slotrecord van 766,24 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1067,25 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen tot 0,9 procent. Wall Street ging overwegend omlaag. De Dow Jonesindex daalde 0,9 procent tot 34.792,67 punten. De brede S&P 500 verloor 0,5 procent en techgraadmeter Nasdaq won 0,1 procent.

De euro was 1,1834 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 68,20 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 70,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Winkelleegstand binnensteden loopt op, merkt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een nieuw winkelmarktrapport. Daaruit blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

1 uur geleden
Moederbedrijf Facebook verwacht meer kosten te maken in AI-race

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook is het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting gekomen die volgens kenners flink tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta roept daarmee de vraag op of de vele investeringen die de onderneming doet in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) wel voldoende geld zullen opleveren.

3 uur geleden
Boeing na slecht nieuws opnieuw bij verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde woensdag opnieuw bij de verliezers op Wall Street na meerdere voor de vliegtuigbouwer vervelende nieuwsberichten. Zo ging een kwartaalverlies van honderden miljoenen dollars in de boeken. Ook werd benadrukt dat Boeing voorlopig de productie van zijn 737 MAX-vliegtuigen nog niet mag opvoeren. Daarnaast heeft kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor schuldpapier van Boeing verlaagd tot bijna een zogeheten junk-, oftewel rommel-, status.

3 uur geleden
Kamer eist uitleg over 'belastingontwijking' en afspraken OCI

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met spoed uitleg van het demissionaire kabinet over een NRC-bericht dat het Nederlandse chemieconcern OCI dividendbelasting ontwijkt door een maas in de wet te gebruiken. Dit moet uiterlijk donderdagmiddag komen: op die dag houdt het bedrijf ook zijn aandeelhoudersvergadering. Partijen willen weten wat het bericht betekent voor de groene maatwerkafspraken die het kabinet wil maken met OCI, en waartoe een eerste stap al is gezet.

5 uur geleden
Beloningsfunctie TikTok Lite voorlopig uitgezet na zorgen Brussel

BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, stopt voorlopig met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app, omdat daarover in Brussel zorgen zijn. Het Chinese internetbedrijf wil zo een dreigende ban van de Europese Commissie voor de functie voorkomen.

7 uur geleden
Europees Parlement stemt in met 'zorgplicht' grote bedrijven

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met nieuwe Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan. De eindstemming viel op dezelfde dag als de rampzalige brand in een kledingfabriek in Bangladesh elf jaar geleden, waardoor wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen weer hoog op de agenda kwam.

7 uur geleden
EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

8 uur geleden